Loša ekonomska situacija glavni razlog odlaska mladih iz Srbije 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Loša ekonomska situacija, nemogućnost nalaženja posla, ali i bolje plaćene radne pozicije u inostranstvu, glavni su razlozi zbog kojih mladi razmišljaju o odlasku iz Srbije, pokazala su istraživanja Geografskog fakulteta u Beogradu.

Profesorka tog fakulteta Danica Šantić je, na panelu „Migracije mladih: Da li je Beograd usputna stanica?“, navela da 40 odsto mladih od 20 do 25 godina razmišlja o odlasku iz Srbije.

„Ovim istraživanjem je obuhvaćeno 3.500 ispitanika i ekonomsko pitanje je glavni razlog zbog kog bi mladi otišli iz naše zemlje, a kao razlog ostanka oni su naveli vezanost za porodicu i prijatelje, kao i rešeno stambeno pitanje“, rekla je Šantić.

Prema njenim rečima, ono što bi država po mišljenju ispitanika trebalo da preduzme, kako bi mladi ostali u Srbiji, jeste obezbeđivanje većih šansi za zapošljavanje, bolju socijalnu i zdravstvenu zaštitu i jednake šanse za napredovanje.

Istraživanje je pokazalo i da je za 45 odsto mladih potencijalni pravac preseljavanja inostranstvo, dok je za 18 odsto njih to Beograd ili neki drugi veći centar u Srbiji.

Generalni sekretar Krovne organizacije mladih Srbije Stefan Đorđević, objasio je da mladi nisi u fokusu u Srbiji i da su ugroženi kao jedna specifična kategorija koja je podložnija mobilnosti.

„Moramo da ohrabrujemo to da mladi putuju, studiraju i da vide kako izgleda život u nekim drugim zemljama. Suštinsko pitanje je šta mi njima ovde nudimo i koji su suštinski problemi sa kojim se oni suočavaju“, naveo je Đorđević.

On je kazao i da sistem obrazovanja nije usklađen sa tržištem rada i da je to jedan od važnijih razloga zbog kog mladi odlaze.

„Moramo da kreiramo programe i mere koji su dugoročni i koji će uticati na mlade, tako što će im obezbediti kvalitetniji život. Mladi ne veruju u dovoljnoj meri u institucije, jer prepoznaju nedostatak opšteg interesa zastupanja građana“, objasnio je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari