Loša epidemijska situacija u Kikindi 1Foto: Kikindske

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, u Kikindi je registrovano 794 aktivna slučaja oboljenja kovid-19, a brojke rastu svakodnevno i u drugim mestima u Severnobanatskom okrugu, gde je ukupno danas 1.144 slučaja infekcije.

– Situacija je veoma loša i broj zaraženih će još rasti. Dnevno se u Kikindi potvrdi nešto više od 100 slučajeva, a nakon kikindskih najopterećenije ambulante su u Novom Kneževcu. U ovom talasu epidemije imamo najveći broj zaražene dece – kaže za naš portal dr Tatjana Pecarski, načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Kikinda, i dodaje da je i u Kikindi došlo do koinfekcije virusa gripa i kovida-19, takozvane „flurone“.

– Reč je mlađem muškarcu i on je imao blaže simptome i sada se oseća dobro – otkriva dr Pecarski.

U Opštoj bolnici trenutno je na lečenju 19 kovid-pacijenata i po rečima dr Vladimira Prunića, pomoćnika direktora, svi na nalaze na Infektivnom odeljenju.

– Svi su na kiseoničkoj potpori i razlikuje im se stanje, ali niko nije blizu da bude prebačen na resprirator. U poslednjih nekoliko dana nismo imali smrtni slučaj izazvan infekcijom, a nemamo ni dece na lečenju – kaže dr Prunić.

A vakcinacija je skoro stala, što se konstatuje već nekoliko meseci, a Grad Kikinda je došao do skoro 52 odsto revakcinisane populacije, što je jedan od boljih rezultata u Vojvodini i Srbiji.

Loša epidemijska situacija u Kikindi 2
Foto: Kikindske

Dve doze do sada je primilo 26.604 žitelja Kikinde starijih od 16 godina, što je 52 odsto te populacije, a od njih treću, buster dozu primilo je skoro 18 hiljada.

Trenutno je manje od 600 građana primilo prvu dozu i čeka revakcinaciju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari