Nova sramota u lovstvu zabeležena je proteklog vikenda na teritoriji sela Nadalj, opština Srbobran, gde je Tim za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije usred sezone lova na prepelice otkrio nedozvoljeni način na koji se to izvodi.

Naime, dok su ornitolozi ovog društva zajedno sa ekipom dokumentarnog TV serijala „Zelena patrola na delu“ 16. avgusta obilazili lokaciju u lovištu Lovačkog udruženja „Nadalj“ iz istoimenog sela, zajedno sa lovočuvarom, policijom i nadležnim inspektorom za lovstvu konstatovan je nedozvoljen lov prepelica uz pomoć elektronskih vabilica.

– Lov je prekinut ubrzo nakon početka, a lovci su uspeli da ubiju samo tri prepelice, od kojih jednu nisu mogli da pronađu u strnjici. Oko svake vabilice pronašli smo veći broj sveže ispucanih patrona različitih proizvođača i kalibara. Vrlo je očigledno da se krivolov uz pomoć vabilica odigravao i prethodnih dana – tvrdi Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Prema podacima Društva za zaštitu ptica, detaljnom pretragom terena pronađene su tri vabilice koje su emitovale oglašavanja prepelica. Oko tih vabilica bile su okupljene desetine prepelica, koje na ovaj način postaju lak plen lovcima. Legitimisana su i privedena dva lica, od kojih je jedan član lokalnog lovačkog udruženja a drugi lovac iz Novog Sada. Osim što su lovili na nedozvoljen način, gost u lovu nije posedovao ni zakonom propisanu dozvolu za lov.

– Krivolovcima koji koriste vabilice jedino je bitno da ubiju što više ptica. Prema našim saznanjima proteklih dana prepelice su se krivolovile širom Vojvodine. Kome je u interesu da žmuri na ovaj masovan kriminal – kaže Draženko Rađenović, član Društva za zaštitu ptica.

Društvo za proučavanje i zaštitu ptica Srbije poručuje da neće stati sa akcijama otkrivanja krivolova sve dok lovački savezi, lovačka udruženja, nadležne inspekcije i policija ne započnu masovne akcije kontrole i kažnjavanja krivolova ptica širom Srbije. Najviše se, ipak, očekuje od lovačkih udruženja koja treba da kontrolišu primenu striktnih pravila lovstva na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari