LSV: Neophodno normalno finansiranje nacionalnih saveta 1Foto: Logo

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je danas od ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislava Žigmanova da u najkraćem roku krene normalno finansiranje nacionalnih saveta nacionalnih manjina i tako prestane sa kršenjem Ustava i niza zakona koji regulišu oblasti prava manjina.

Finansiranje nacionalnih saveta nailazilo je na probleme i u toku 2022. godine, a od početka 2023. godine nije im uplaćen niti jedan jedini dinar. Neki od saveta nemaju sredstava ni za podmirivanje osnovnih troškova, navodi se u saopštenju LSV.

Ta stranka podseća da u toku prošle godine ministarstvo nije raspisalo redovan konkurs budžetskog fonda od 30 miliona dinara koji je namenjen za ustanove, zavode za kulturu, pozorišta i udruženja građana, što je nedopustivo i protivno Ustavu Srbije.

Ukazuje se da se na ovaj način drastično krši i Okvirna konvencija o zaštiti nacionalnih manjina, koju je Srbija, kao članica Saveta Evrope, ratifikovala i obavezala se na njeno puno poštovanje.

„Poručujemo ministru Žigmanovu da pročita ovu Konvenciju, ponovo prelista Ustav Srbije, Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i seti se da je i on pripadnik manjinske zajednice, a ne samo član partije koja je u vlasti“, zaključuje se u saopštenju LSV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari