LSV predala zahtev za uklanjanje Hortijeve biste u mađarskom parlamentu 1foto: LSV

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine predala je Vladi Srbije i ambasadi Mađarske zahtev za uklanjanje Hortijeve biste iz mađarskog parlamenta.

Predsednik Izvršnog odbora LSV Saša Šućurović, ovaj zahtev danas je predao ambasadoru Mađarske u Beogradu dr Atili Pinteru.

U istom zahtevu, LSV traži da se u mađarskom Parlamentu otkrije bista dr Palu Telekiju, nekadašnjem premijeru Mađarske, koji je zbog učešća Mađarske u agresiji Trojnog pakta na Jugoslaviju 1941. godine izvršio samoubistvo.

LSV je o svom zahtevu ambasadi Mađarske, obavestio i predsednicu Vlade Republike Srbije, Anu Brnabić.

“Podsećamo Vas da je Mikloš Horti u Jugoslaviji bio označen kao ratni zločinac. Postavljanje biste ratnom zločincu u najvišem zakonodavnom telu Mađarske narušava dobrosusedske odnose između dve zemlje i budi uspomene na najstrašnije zločine koji su ikada počinjeni u Vojvodini. Takođe, taj čin narušava skladne međunacionalne odnose u našoj multikulturalnoj pokrajini Vojvodini”, naveo je LSV u svom zahtevu mađarskoj ambasadi.

Kako su predložili, “po uklanjanju biste Mikloša Hortija, u Parlament Mađarske postavite bistu nekadašnjeg predsednika Vlade Mađarske Pala Telekija (Teleki Pál), koji je izvršio samoubistvo u znak protesta zbog aktivne podrške Mađarske nacističkoj invaziji na Jugoslaviju”.

Tom prilikom, Teleki je, kako podsećaju iz LSV mađarsku ambasadu, između ostalog, napisao: „Prekršili smo svoju reč – iz kukavičluka (…) Nacija to oseća, i odbacili smo svoju čast. Stali smo na stranu nitkova!..“

LSV je obavestila i predsednicu Vlade, Anu Brnabić kako traži uklanjanje biste ratnom zločincu Miklošu Hortiju iz zgrade Parlamenta Mađarske u Budimpešti, jer je poznato je da je njegov okupatorski režim u Drugom svetskom ratu u januaru 1942. godine sproveo zloglasnu Raciju u kojoj je na zverski način pobijeno i pod led Dunava bačeno više hiljada Srba, Jevreja, Roma i ostalih građana Vojvodine.

“Uklanjanje Hortijeve biste i postavljanje biste u čast Telekija dodatno bi unapredilo dobrosusedske odnose između dve susedne zemlje, za koje zvaničnici obe zemlje tvrde da su „na najvišem nivou u istoriji“. Suprortno takvim izjavama, Hortijeva bista u Parlamentu Mađarske je uvreda za sve žrtve ratnih zločina iz Drugog svetskog rata”, piše u zahtevu predatom našoj predsednici Vlade.

Kako nastavljaju, poštujući ugled i autoritet predsednice Vlade, od nje traže da podrži njihovu inicijativu i uputi dopise Parlamentu, Vladi i predsednici Mađarske, kako bi ona bila sprovedena u delo.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari