LSV: Zašto SANU ne prima žene 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN TIMOTIĆ

Liga socijaldemokrata Vojvodine postavila je pitanje, nakon što je Srpska akademija nauka i umetnosti izabrala 12 redovnih i 13 dopisnih članova među kojima nema nijedne žene, kakvo je to društvo u kome žena nema mogućnost da se nađe u ovoj značajnoj instituciji.

Oni podsećaju da društvo ne omogućava ravnopravan tretman žena u javnoj sferi, nauci ili politici, jer se sve više okreće konzervativnom patrijarhalnom modelu, koji jasno deli uloge na muške i ženske, koji smešta ženu u kuću, namećući joj toliko veliki broj obaveza, da ona čak i da hoće ne uspeva da se izbori za svoje mesto u tim segmentima društvenog delovanja.

LSV u svom reagovanju navodi da se posle jednog istorijskog perioda, u kome je žena imala ravnopravan položaj našem u društvu, na velika vrata vraćaju retrogradne vrednosti, koje ga urušavaju u mnogim segmentima kao što su obrazovanje, kultura, odnos prema istorijskom revizionizmu, sekularnost države.

Taj hod u nazad, koji pogrešno nazivaju povratkom tradicionalnim vrednostima, ruši mnoge civilizacijske tekovine, a rušenje ideje o jednakosti i podele obaveza u porodici, prve su pale na tom putu,navodi LSV.

Kako kažu, desničarenje, podrška države ekstremnim tradicionalistima, zatvaranje očiju pred urušavanjem svih civilizacijskih vrednosti dostignutih tokom istorije, stvorili su atmosferu u kojoj žena može da se bavi naukom, politikom, umetnošću tek kada pozavršava sve obaveze u kući, dok isto pravilo ne važi za muškarce.

Takva pravila nisu dobra ni za koga, poručuju Ligaši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari