Američki predsednik Džordž Buš još jednom je doživeo udarac, kada je juče potvrđeno da je visoki pomoćnik u Beloj kući Luis Libi Skuter kriv za izdaju vezanu za događaje koji su doveli do invazije na Irak. Buš, čiji je rejting trenutno na najnižem nivou od kada je pre šest godina došao na mesto predsednika, što je rezultat rata u Iraku, pratio je u Ovalnoj kancelariji preko televizije izricanje presude.

Američki predsednik Džordž Buš još jednom je doživeo udarac, kada je juče potvrđeno da je visoki pomoćnik u Beloj kući Luis Libi Skuter kriv za izdaju vezanu za događaje koji su doveli do invazije na Irak. Buš, čiji je rejting trenutno na najnižem nivou od kada je pre šest godina došao na mesto predsednika, što je rezultat rata u Iraku, pratio je u Ovalnoj kancelariji preko televizije izricanje presude. Portparol Bele kuće Dana Perino izjavila je da predsednik „poštuje presudu porote“ i da žali zbog Libija i njegove porodice“.
Libiju koji je dao ostavku kada je osumnjičen 2005. kazna će biti izrečena 5. juna i ona bi mogla da iznosi 25 godina zatvora. Ima pravo žalbe i taj proces bi mogao da se razvuče do januara 2009. kada će Buš napustiti kancelariju, a to je i vreme kada bi Buš mogao da ga pomiluje.
Nakon dve nedelje razmatranja, porota je utvrdila da je Libi kriv za četiri od pet tačaka optužbi za laganje FBI i ometanje pravde. Libi je četiri godine bio šef osoblja Dika Čejnija, potpredsednika vlade. Kao vodeći član neokonzervativaca, on i njegov šef bili su glavni ljudi zaduženi za iračku politiku. Čejni je opisao Libija kao čoveka od integriteta, i odbio je da komentariše presudu.
Demokratska partija, koja pokušava da iskoristi moć u Kongresu da obuzda Bušovu politiku u Iraku, pozdravila je presudu. Predsednik Predstavničkog doma Nensi Pelosi izjavila je: „Svedočenje je nepogrešivo pokazalo na visokom nivou Bušove administracije velika zanemarivanja u rukovanju osetljivim pitanjima nacionalne bezbednosti i kritičko raspoloženje prema ratu u Iraku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari