Luka Simić: Harmonika daje mnogo veći izbor programa i orkestarskih kompozicija za sviranje 1

Na svetskom takmičenju u Kanadi 2018. Luka Simić postao je svetski prvak na harmonici.

Na jedan od tri najbolja konzervatorijuma u svetu, “Rimski Korsakov” u Sankt Peterburgu, Luka Simić ušao je na velika vrata.

Na svetskom takmičenju za harmoniku u Kini 2019, na kojem je osvojio drugo mesto, Lukin nastup je oduševio Olega Šarova, čuvenog profesora harmonike na ovom konzervatorijumu.

„Šarov me je preporučio za Rimski Korsakov, tako da nisam morao da prolazim prijemne ispite i selekcije koji nisu baš laki. Šarov me sada vodi kao profesor i jako sam srećan zbog toga“, kaže Simić, koji ima punu akademsku stipendiju.

Ovaj izuzetno daroviti muzičar stigao je u Sankt Peterburg iz Kragujevca, gde je rođen 2002. Tu je završio srednju muzičku školu.

U prvom trenutku razmišljao je o školovanju za klavir ili violinu, ali se na kraju ipak odlučio za harmoniku.

„Prevagnulo je to što harmonika daje mnogo veći izbor programa i orkestarskih kompozicija za sviranje, više nego violina recimo. Klavir mi je uporedni instrument na konzervatorijumu, tako da mogu da ostvarujem obe ljubavi. Lično, najviše volim da slušam i izvodim dela Baha, Čajkovskog, a od modernih, kompozitora Anatolija Kusjakova“, ističe Luka, dodajući da je od samog početka školovanja imao veliku podršku svoje porodice.

U jednom trenutku, zbog finansijske situacije, morao je da napusti školovanje, ali kad su roditelji videli koliko je nesrećan, uspeli su da se izbore sa tim problemima.

Njihovo i poverenje profesora Šarova, Luka je već opravdao, i nastavlja da opravdava svakim novim nastupom. U Pragu je osvojio evropsko takmičenje, u Litvaniji je bio drugi na svetskom kupu… a osvajao je i međunarodna takmičenja u Beogradu, Kragujevcu, u Crnoj Gori i BiH… a u Italiji je 2020. održao solistički koncert.

Luka Simić je stipendista SBB fondacije koja i ove godine ima otvoren konkurs i poziva mlade talente da se prijave.

Konkurs za četvrtu generaciju stipendista programa Stipendija prof. NJegoš B. Šolak otvoren je do 17. marta a zainteresovani se mogu prijaviti na sajtu sbbfondacija.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari