Lukajiću 30 dana pritvora 1

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu danas je donelo rešenje o sprovođenju istrage protiv Daneta Lukajića (1950.), državljanina Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično delo protiv čovečnosti i međunarodnog prava – ratnim zločinom protiv zarobljenika.

Pošto je okrivljeni ispitan pred državnim tužiocem, sudija istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio mu je istražni zatvor u trajanju od 30 dana zbog opasnosti od bekstva, objavljeno je na internet stranici suda. Dokumentaciono informativni centar Veritas navodi da seprema istom izvoru, Lukajić tereti zbog postojanja osnovane sumnje da je od 8. do 16. septembra 1992. u logoru ratnih zarobljenika Manjača pored Banjaluke, kao kapetan I klase Vojske Republike Srpske (VRS) i vođa operativnog tima Organa bezbednosti zaduženog između ostalog za prikupljanje obaveštajnih podataka od ratnih zarobljenika, imao stvarne i formalne nadležnosti nad podređenim pripadnicima VRS koji su osiguravali navedeni logor ratnih zarobljenika, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Sumnjiči se da je prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HOS kao i drugih za sada nepoznatih zarobljenika, u više navrata naredio podređenim pripadnicimaVRS da zlostavljaju i telesno ozleđuju ratne zarobljenike. Lukajić je uhapšen u subotu prilikom odlaska na obeležavanje Dana sećanja na Jadovno i 77 godina od stradanja više desetina hiljada ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari