Festival uličnih svirača, koji će u Novom Sadu biti održan od 6. do 9. septembra, poprima nov, humanitarni karakter, usmeren ka pomoći siromašnoj deci grada.

Tim povodom će danas u Dunavskom parku od 17 sati, kao najava ove novine i buduće saradnje sa Svratištem za decu koja žive na ulici, biti izvedena lutkarska predstava Art klinike „Krokodil u crvenim gaćicama”. Borislav Beljanski, direktor Festivala uličnih svirača i supervizorka Svratišta za decu Anita Jakšić predstaviće detalje humanitarnog koncepta Festivala i saradnje između ove dve organizacije.

Predstava će biti odigrana u Saletli Dunavskog parka, a namenjena je svoj deci Novog Sada, među kojom će se, po specijalnom pozivu, naći i štićenici Svratišta za decu. Polučasovnu lutkarsku igru „Krokodil u crvenim gaćicama”, nastalu po motivima poznate priče Duška Radovića „Krokodokodil”, izvode polaznici kreativne radionice „Lutkorama”, koju je organizovao Multimedijalni kulturni centa Art klinika. Predstava će biti odigrana u pokretnoj pozorišnoj sceni „Miletić“, napravljenoj u obliku poprsja Svetozara Miletića.

Svratište za decu je jedan od projekata Ekumenske humanitarne organizacije iz Novog Sada, a otvoreno je pre dve godine. Usluge Svratišta stalno koristi oko 200 dece, dok se o još toliko vodi briga putem terenskog rada. Festival uličnih svirača će ove godine, između ostalih, ugostiti i 18 atraktivnih izvođačkih trupa iz čitavog sveta, uključujući i najveće zvezde ove vrste umetnosti – internacionalni sastav uličnih svirača „Playing for Change”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari