"Dekoracija može sadržati nejestive delove": Reakcija na tekst o deci koja su završila u Tiršovoj nakon što su jela mafine 1Foto: Shutterstock/Ana Iacob Photography

Advokatska kancelarija Mrkić iz Beograda koja zastupa poslastičarsku radnju „Pasteli Sweets“ reagovala je na tekst „Deca na rođendanu u Beogradu jela mafine u kojima su bile žice i završila u Tiršovoj„, koji je Danas.rs preuzeo 30. oktobra 2023. sa sajta Nova.rs. U skladu sa Zakonom o javnom informisanju njihov odgovor prenosimo u celosti.

„Povodom nemilog događaja na jednom dečijem rođendanu, gde su deca nehotice progutala deo figurice sa dekoracijom kolača, a naša poslastičarnica je bila angažovana za izradu torte i slatkiša, imamo potrebu da damo saopštenje o istom.

Dekoracije na tortama i slatkišima koje izrađujemo u dogovoru i na zahtev klijenata, često umeju da budu veoma zahtevne za izradu u tehničkom i estetskom slislu. Izrađujemo figure i dekoracije u raznim oblicima, dimenzijama i pozama na zahtev klijenata.

Dekoracije i figure izrađujemo od jestive dekor mase, ali nekada zbog očuvanja oblika dekoracije i figura smo prinuđeni da koristimo potporne nejestive elemente (čačkalice, poslastičarske žice i stiropor) isključivo za figure i dekoracije koje se nalaze na tortama i kolačima koje su klijenti poručili, nikako u samom proizvodu, već isključivo u dekoraciji.

Zbog dela asortimana naših proizvoda koji se dekorišu na ovakav način i na zahtev klijenata, mi na svakoj kutiji u koju se pakuju proizvodi sa dekoracijom, pored deklaracije stavljamo i napomenu u kojoj piše: „Dekoracija može sadržati nejestive delove, kao što su žice, trake, drveni štapići i stiropor“.

Na isti način su bili obeleženi i proizvodi za dečiji rođendan na kome se dogodila ova neprijatna situacija. Napomena je bila istaknuta na vidnom mestu, pored deklaracije koju zahteva svaki restoran.

Deca na rođendanu su pojela figure u obliku mede visine 10 cm, identične figurama sa rođendanske torte, koje su se nalazile od gore na kapkejk kolaču u vidu dekoracije (kapkejk je vrsta kolača koja u osnovi ima biskvitno testo punjeno nadevima po želji, na vrhu kolača je krem od čokolade, a specijalno po želji i zahtevu klijenata dodatnu tematsku dekoraciju u vidu figure).

Želimo da naglasimo da se tekstom na portalu čitaoci dovode u zabludu da su nejestivi delovi bili u samom kolaču, a ne u dekoraciji za koju je naglašeno da može sadržati nejestive elemente i samim tim se ime naše firme kompromituje. Mi poslujemo već dugi niz godina i nikada nismo imali situaciju slučnu ovoj.

Najbitnije od svega je da su mališani dobro, mi ćemo se ubuduće truditi da pored pismene napomene i usmeno informišemo naše klijente da zahtevnije dekoracije mogu sadržati nejestive delove.“

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari