Majdanpek: Aktivisti protesta “Ne damo Staricu” kampuju na planini koju štite od miniranja 1Foto: P. Brandušanović

Grupa aktivista protesta “Ne damo Staricu”, kao što je i najavila, izašla je na Staricu i podigla kamp štiteći na taj način od miniranja osmi greben planine koja se podiže iznad Majdanpeka. Protestu Majdanpečana podršku su dali dr Biljana Stojković i Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka.

Pa bar večeras Majdanpek neka spava mirnim snom. I sugrađani koji žive u ulici Pemska bar sutra, prekosutra neće svoju decu izvoditi preko reke Mi smo tu na bedemu našeg grada – poručio je preko FB Nenad Kovačević, jedan od aktivista protesta “Ne damo Staricu” koji su na ovoj planini podigli kamp.

Aktivisti na ovaj način, kako objašnjavaju, osmi greben planine koju smatraju simbolom Majdanpeka, štite od miniranja i uništavanja, jer je kako navodi Mladen Vladić iz protesta “Ne damo Staricu” kamp je podignut tik do mesta gde kineska kompanija Ziđin pokušava da izbuši rupe za miniranje.

Prostor na kojoj su aktivisti podigli kamp nalazi se na parceli 624/1 koja je vlasništvo Republike Srbije i pravo korišćenja imaju “Srbijašume”.

-Ni u kakvim zabeležbama ne postoji Ziđin, dakle tu su bespravno – kaže Vladić.

Majdanpek: Aktivisti protesta “Ne damo Staricu” kampuju na planini koju štite od miniranja 2
Foto: Ne damo Staricu

Proteste su svojim dolaskom u Majdanpek podržali profesorka Biološkog fakulteta dr Biljana Stojković i Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka.

 

-Mi ćemo se uvek odazvati kada postoji hrabrost, kada postoji upornost da se neki problem reši, a takvih problema je svuda po Srbiji. Vi ste hrabri, vi ste se organizovali i važno je da se svi međusobno povežemo jer izgleda da je naša država stavljena na doboš, da je prodata svima koji su hteli da je kupe, da više ne posedujemo svoju zemlju. Ovde vladaju neki drugi ljudi.Prvobitno je vladala neka Srpska napredna stranka, a izgleda da sada vladaju Kinezi, Rusi, Australijanci, Nemci, svi koji su vlasnici tih multinacionalnih kompanija .Oni su sada ovde, oni poseduju našu zemlju, oni odlučuju o našoj budućnosti, o tome šta dišu naša deca, o tome šta jedu naša deca – rekla je dr Biljana Stojković okupljenim Majdanapečanima.

Majdanpek: Aktivisti protesta “Ne damo Staricu” kampuju na planini koju štite od miniranja 3
Foto: Ne damo Staricu

Prema njenim rečima mi smo to dozvolili jer se nismo na vreme razbudili i shvatili šta se ovde dešava.

-Ali ja mislim da nikada nije kasno da moramo da se izvučemo iz ovog pakla u koji smo ušli, u koji su nas uveli. Sada kada nam je jasno šta nam se radi o glavi, krajnje je vreme da se povežemo, da zajedno radimo na popravljanju onoga što je razbijeno, iscepkano, pokvareno, prodato. Ako nas je malo onda nećemo ništa postići. Naša je misija da ujedinimo sve pokrete, male lokalne pokrete koji imaju identične problem kao vi, bilo da se radi o Kinezima ili nekim drugima koji otimaju zemlju, jer tek kada se povežemo, kada smo zajedno onda možemo da se izborimo sa ovim zlom.Jer ovo je naša zemlja i niko nema pravo da je prodaje – poručila je dr Stojković.

Uz, kako je rekao “osnovno pitanje čija je ovo zemlja, čija je Starica, da nije možda kineska” Aleksandar Jovanović je poručio: “Kome je palo na pamet da minira ljudima poslednju planinu ovde zdravu kod Majdanpeka, pored koje su odrasli, da momentalno prekinu sa zločinom”.

Nakon tribine u gradskom parku, učesnici protesta prošetali su Majdanpekom do direkcije Rudnika bakra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari