Majdanpek: Evropski Majdanpek - Dužni smo da čuvamo ono što nam je priroda dala, jer bez nje neće biti nas,a novcem ne može sve da se kupi 1Majdanpek noću sa Starice/Foto: Ne damo Staricu

Mi nismo politička organizacija,već udruženje koje se svim silama trudi da taj komad zemlje,vazduha i neba zaštiti i omogući normalan život,u normalnim uslovima. A normalni uslovi koje tražimo su: vazduh bez prašine,bezbedna voda za piće, san bez zvuka sirena, vedro nebo i ostajanje na mestu onog što je priroda sama stvorila i „stavila da tu stoji“ poručuje Evropski Majdanpek nakon svih dešavanja poslednjih dana u Majdanpeku i na Starici.

-Naše obraćanje nema bilo kakve veze sa politikom, jer mi nismo politička organizacija, već udruženje koje se svim silama trudi da taj komad zemlje, vazduha i neba zaštiti i omogući normalan život, u normalnim uslovima. Ti normalni uslovi koje tražimo su: vazduh bez prašine, bezbedna voda za piće, san bez zvuka sirena, vedro nebo i ostajanje na mestu onog što je priroda sama stvorila i „stavila da tu stoji“. Ovo što se dešava nama, našem malom gradu, malom zrnu bibera na planeti, može se sutra, za par sati, minuta desiti bilo kome od vas – kažu u svom obraćanju javnosti članovi Evropskog Majdanpeka.

Pitaju takođe zašto im diraju Staricu, planinu koja postoji od samog nastanka zemlje i zašto im ne daju da žive “život punim plućima” .

-Nemamo ništa protiv rudarenja, naši ljudi rade i izdržavaju svoje porodice. Nemamo ništa protiv drugih nacija i kultura, svi smo mi jednaki na ovoj planeti, svi imamo isto pravo,pravo na život. Jedino što izričito tražimo jeste da nam se neko obrati i jasno i glasno kaže, prostim jezikom, bez stručne terminologije, gde su granice rudnika, da li su te granice pomerene ka našim domovima – kažu u Evropskom Majdanpeku, naglašavajući da se pitaju kakva će biti budućnost naše dece biti uz zastrašujuće pitanje da li će je uopšte biti.

U svom obraćanju javnosti ovo majdanpečko udruženje se, pozivajući se na definiciju zdravlja Svetske zdravstvene organizacije “zdravlje je stanje potpunog psihičkog, fizičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti“ pita i da li je ispunjena makar jedna stavka iz ove definicije i da li savremeni čovek sa naprednom tehnologijom treba da strahuje za zdravlje, život i bezbednost.

Konstatuju takođe da živimo u vreme modernih tehnologija, a da u Majdanpeku ne postoji ni jedno javno sredstvo informisanja jer televizija i radio ne postoje.

-Zašto nam se niko od rukovodstva opštine, države javno ne obrati i kaže šta se dešava pod našim krovovima. Svi nas bombarduju nekim zakonima, članovima, a niko glasno i jasno da kaže da li će naš život ovde biti moguć i ima li budućnosti – pitaju se u Evropskom Majdanpeku.

Poručuju da žele da ono što je priroda dala tako i ostane, da voda u reci Pek bude bez boje, mirisa i ukusa, žele da udišu svež vazduh, a ne da rukom rasteruju čestice prašine koje lebde pred očima.

-Želimo da slobodno šetamo, uživamo u prirodnoj hladovini, ubiremo plodove sa obronka Starice. Želimo da strah za opstajanje ne bude stvar sa kojom se budimo i odlazimo na spavanje. Želimo zdrav život za našu decu, jer ona ostaju iza nas. Lako je živeti danas u izobilju, ne misleći ni na šta, ali i sami znamo da priroda zna da se sveti. Bolest, poplave, nepogode…to se može desiti svima u bilo kojoj sekundi. Mislimo na sutra, jer jako je blizu. Dužni smo da čuvamo ono što nam je priroda dala, jer bez nje neće biti nas, a novcem ne može sve da se kupi. Da li su naše želje nerealne – zaključuju u Udruženju građana Evropski Majdanpek.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari