Majdanpek: Još jedan dan bez miniranja na Starici 1Foto: Evropski Majdanpek

Od 15. juna na planinskom vencu Starica iznad Majdanpeka nije bilo miniranja nijednog dana. Policija je u sredu, 6. jula ponovo bila na Starici i nije dozvolila miniranje. Aktivisti pokreta “Ne damo Staricu” pune tri nedelje su danonoćno u kampu ne odustajući od namere da svoju planinu sačuvaju.

Na osmom grebenu planinskog venca Starica pune tri nedelje aktivisti pokreta “Ne damo Staricu” kao i brojni Majdanpečani  koji im se svakodnevno pridružuju, praktično su živi štit sprečavajući svojim prisustvom miniranje u okviru radova koje sprovodi kineska kompanija Ziđin.

Pune tri nedelje nije bilo miniranja, iako su uprkos protestu aktivista, pripreme za miniranje nastavljene.

U sredu, 6. jula, od ranog jutra, u kampu aktivista na Starici bilo je živo, jer se aktivistima koji se smenjuju na danonoćnom dežurstvu, pridružila i grupa Majdanpečana. Na Staricu je izašla i policija.

-S obzirom da prostor nije bio obezbeđen po propisima, policija nije ni u sredu dozvolila miniranje za koje su pripreme bile izvršene ranije – izjavio je za Danas aktivista Mladen Vladić, naglašavajući korektan odnos policije prema aktivistima i Majdanpečanima koji su u tom trenutku bili u kampu.

Aktivisti nam objašnjavaju da nisu videli drugi izlaz i da im je cilj da se konačno sazna gde su granice rudnika.

-Jesmo iscrpljeni, ali nismo izgubili istrajnost. Svaki dan bez miniranja je još jedna naša pobeda koja nam daje snagu da izdržimo u odluci da odbranimo Staricu – preneo nam je zajednički stav aktivista Vladić.

Miniranje Starice je podsetimo krenulo pre mesec dana, a objašnjenje kineske kompanije je da mere miniranja preduzete kako bi se sprečilo urušavanje opasne stene na planini Starica.

Polovinom juna, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da je miniranje iznad naselja u Majdanpeku deo sanacije stene koju je naložila inspekcija, jer je bila ugrožena bezbednost građana, s obzirom na to da je postojala mogućnost odrona.

-Ugrožena je bezbednost jer postoji pretnja od odrona zbog pukotina koje su se pojavile, a što je rezultat radova iz ranijeg perioda. Inspekcija je naložila kompaniji „Ziđin“ da preduzme mere sanacije, koja se vrši između ostalog i miniranjem, da ne bi došlo do obrušavanja planine. Ne radi se ni o kakvoj eksploataciji i uništavanju, već naprotiv, o očuvanju bezbednosti. Ono što je trebalo jeste da kompanija i lokalna samouprava obaveste građane o radovima, da svi dobiju informacije kada će i zbog čega biti miniranje – izjavila je tada potpredsednica Vlade gostujući na Televiziji Prva.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari