Majdanpek: OJT Negotin naložilo identifikaciju aktera sukoba radnika Ziđina i aktivista “Ne damo Staricu” 1Foto: Ne dam

O sukobu radnika kompanije Ziđin i ekoloških aktivista na osmom grebenu planine Starica u petak, 9. septembra, majdanpečka policija koja je po prijavi aktivista izašla na lice mesta, obavestila je Osnovno javno tužilaštvo u Negotinu koje je naložilo da se identifikuju svi akteri događaja, prikupe obaveštenja kako od njih tako i od svedoka i utvrdi stepen povreda dvojice aktivista, saopštila je PU Bor.

Sukob aktivista koji na Starici iznad Majdnapeka imaju kamp od polovine juna i radnika Ziđina, kompanije koja je većinski vlasnik nekadašnjeg RTB Bor, a time i rudnika bakra Majdanpek, desila se u petak pre podne o ćemu je Danas izveštavao.

Policiji je najpre jedna aktivistkinja iz kampa da ih napali radnici Ziđina, inače kineski državljani, a potom je stigla i prijava radnika ove kompanije da aktivisti kamenuju njihovu opremu za izvođenje radova i pripadnici PU u Boru odmah su izašli na lice mesta, saopštio je portparol PU Bor.

-Dvojica aktivista izjavila su policiji da su, iako su se prethodno dogovorili da će radne mašine biti sklonjene i da će se radovi obustaviti, videli mašine na putu i prišli kineskim državljanima čija lica nisu mogli da vide zbog zaštitnih maski. Кako su naveli, najpre je došlo do verbalne rasprave, tokom koje ih je između 20 i 30 kineskih državljana okružilo, nakon čega su ih trojica fizički napala, povredila i potom pobegla. Takođe, patroli su rekli i da je jedan kineski državljanin stao ispred fotoreportera, uhvatio i počeo da mu gura fotoaparat, govoreći mu da ne snima –navodi se u saopštenjuPU Bor.

U policijskom saopštenju povodom aktuelnih događanja na Starici navodi se takođe i da su aktivisti upućeni da se jave u Dom zdravlja u Majdanpeku kako bi im lekari utvrdili stepen povreda, kao i da je “ jedan od zaposlenih u rudniku policiji je rekao da, iako su aktivisti bacali kamenice na njihovu opremu, ona nije oštećena”.

Ovo nije bila jedina prijava aktivista policiji u petak, budući da su se tri sata kasnije, patroli ponovo obratili aktivisti i prijavili da su im radnici rudnika na putu do kampa istovarili zemlju i kamenje, kako ne bi mogli da prođu automobilima.

– Zaposleni u rudniku su ovo potvrdili policiji i izjavili da su takvu odluku doneli da bi sprečili aktiviste da dolaze u krug rudnika i zaštitili svoju imovinu – piše u saopštenju PU Bor.

Da je put bio blokiran i da nisu mogli da se spuste sa Starice, potvrdila nam je i novinarska ekipa Pečata i Geopolitike koja je prisustvovala nemilim scenama na Starici.

Nakon intervencija, put je raščišćen i novinarska ekipa je nastavila put Beograda.

-O svemu je obavešteno Osnovno javno tužilaštvo u Negotinu koje je naložilo da se, u prvom slučaju, identifikuju svi akteri događaja, da se prikupe obaveštenja kako od njih tako i od svedoka, da se utvrdi stepen povreda dvojice aktivista i da se potom ponovo konsultuju sa tužilaštvom, kao i da što se tiče drugog i trećeg slučaja zasad nema elemenata krivičnog dela, a ukoliko bude novih saznanja da se ponovo obrate tužilaštvu – navodi se u saopštenju PU Bor u kome se još kaže i da policija intenzivno radi na rasvetljavanju svih činjenica i okolnosti ovog događaja, kao i na identifikaciji kineskih državljana za koje su aktivisti rekli da su ih povredili.

Saopštenjem se oglasila i kompanija Ziđin navodeći da se od 5. juna i početka miniranja na planini Starici, dešavaju zaposleni u kompaniji Srbija Ziđin koper konstantno ometaju “da bezbedno obavljaju svoj posao” .

-Potpomognuti i instruirani od strane lidera takozvanih ekoloških pokreta, aktivisti konstntno, ne samo da opstruiraju planirane aktivnosti kompanije već dovode u opasnost i svoje živote i živote zaposlenih neodgovornim ponašanjem i gerilskim upadima, uništavanjem opreme i zastrašivanjem radnika – saopštila je danas ta kompanija.

U saopštenju se navodi “ da je jučerašnji incident, koji su ispovocirali agresivni NGO aktivisti, samo jedan u nizu sličnih” kao i da su svi prijavljivani policiji.

-O jučerašnjem incidentu i Uprava policije u Boru dala je svoje saopštenje i jasno, nakon uvidjaja, rekla da su navodi aktivista manipulacija. Neko ko se bori za zaštitu prirode i njeno očuvanje, ne nasrće na druge ljude, svoje sugradjane, ne upada na radne platforme, ne uništava imovinu, ugrožavajući i sebe i druge – saopštio je Ziđin.

U saopštenju kineske kompanije se navodi i da direktan ekonomski gubitak do sada iznosi 200.000 američkih dolara, a indirektni gubitak, uzrokovan obustavom radova, 400.000 dolara.

Inače, društvenim mrežama kruži poziv upućen Majdanpečanima pre svega, da se uključe i podrže akciju: Uslikaj svog komšiju Kineza!

Pokretači objašnjavaju da je cilj akcije da se upoznaju sa licima koja žive sa nama.

-Dobijamo informacije da određeni kineski radnici fotografišu po gradu- ne znamo šta ,koga i zbog čega, imamo informacije da se određena grupa kineskih državljana fizički sukobljava sa gradjanima. Otkažimo gostoprimstvo istima! Majdanpek je miran grad i siledžije, robijaši i divljaci nisu dobrodošli – kažu pokretači akcije “Uslikaj svog komšiju Kineza” moleći istovremeno pripadnike bezbednosti u Majdanpeku da se pod hitno pozabave problematikom , “jer ukoliko se to ne desi bojimo se da će doći do eskalacije sukoba sa Kinezima”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari