Majdanpek: Plan školovanja đaka u Tehničkoj školi, kuvari i konobari umesto carinskog tehničara 1Foto: Pixabay / weisanjiang

U Tehničkoj školi Majdanpek planirali su da iduće školske godine u prvi razred upišu četiri odeljenja, tri četvrtog i jedno trećeg stepena stručnosti. Opštinsko veće Majdanpek nije dalo saglasnost na kompletan plan upisa ovoj obrazovnoj ustanovi i odeljenje carinskog tehničara zamenilo je odeljenjem kuvar – konobar.

Planom upisa za narednu školsku godinu Tehnička škola Majdanpek predvidela je 120 đaka u četiri odeljenja.

Budućim srednjoškolcima bila bi ponuđena zanimanja „tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašinama“, „elektrotehničar informacionih tehnologija“, „carinski tehničar i operator mašinske obrade“.

Obrazovni profili mašinske struke, kako su nam rekli u Tehničkoj školi, usklađeni su sa potrebama kineske kompanije Ziđin, koja je većinski vlasnik rudnika u Majdanpeku.

Plan upisa nedavno je bio pred članovima Opštinskog veća Majdanpek i oni su, uz konstataciju da nema perspektive kada je zapošljavanje u pitanju, odbili predlog planiranog odeljenja carinskog tehničara u izdvojenom odeljenju škole u Donjem Milanovcu.

Umesto carinskog tehničara, škola će, po odluci Opštinskog veća, planom upisa predvideti jedno odeljenje kuvar-konobar.

Uz konstataciju da je kuvar jedno od najtraženijih zanimanja i da su, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, ove godine poslodavci imali 12 zahteva za kuvare i konobare, obrazloženo je da ovo zanimanje ima perspektivu.

Na sednici Opštinskog veća, predsednik majdanpečke opštine Dragan Popović, rekao je između ostalog da idućeg proleća počinje gradnja hotela u Donjem Milanovcu i da će tamo biti potrebno jedno odeljenje, kao i da postoji mogućnost dualnog obrazovanja.

Prema njegovim rečima, učenici će moći da imaju stručnu praksu, da idu na usavršavanje i uče zanat od dobrih kuvara i konobara.

U Tehničkoj školi Majdanpek strahuju da će se uvođenjem još jednog odeljenja trećeg stepena, dodatno podstaći odlazak budućih srednjoškolaca iz majdanpečke u druge opštine na školovanje.

– Pokazalo se poslednjih godina da treći stepen upisuju samo oni koji moraju, odnosno učenici koji nemaju drugog izbora i nisu prešli prag znanja – rekao nam je direktor ove obrazovne ustanove Dragoslav Janković.

Kako on podseća, prvi razred pohađaju učenici u tri odeljenja četvrtog stepena, a to su „mašinski tehničar motornih vozila“ i „elektrotehničar informacionih tehnologija“ u Majdanpeku i „carinski tehničar“ u Donjem Milanovcu.

Za „bravare – zavarivače“ trećeg stepena stručnosti interesovanja nije bilo, pa iako je bilo planirano, ovog odeljenja neće biti.

Inače, prilikom upisa za tekuću školsku godinu, čak polovina svršenih osmaka iz majdanpečke opštine odlučila je da školovanje nastavi van Majdanpeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari