U majdanpečkoj Tehničkoj školi dva nova zanimanja za buduće srednjoškolce 1Foto: Učionica u Tehničkoj školi/D.Zlatić

Polazeći od ideje da su CNC mašine, odnosno one koje se programiraju, sve pisutnije u privredi i da škola koje obrazuju učenike za upravljanje ovim mašinama nema puno u okruženju, u Tehničkoj školi Majdanpek došli su na ideju da ta zanimanja ponude budućim srednjoškolcima.

Verifikacija uspešno završena i ova obrazovna ustanova, prema konkursu, može da upiše dva odeljenja – jedno četvrtog, a jedno trećeg stepena stručnosti.

Majdanpečka Tehnička škola svršenim osmacima ponudiće 120 mesta u četiri odeljenja, tri zanimanja četvrtog i jedno sa trećim stepenom stručnosti.

Novina su dva zanimanja mašinske struke, pri čemu je mašinski tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašinama četvrti stepen najatraktivnije zanimanje u mašinstvu, jer objedinjuje projektovanje i proizvodnju primenom računara, saznaje Danas od direktora ove obrazovne ustanove Dragoslava Jankovića.

-U saradnji sa rudnikom i njihovim potrebama, ali i činjenicom da se sve više koriste mašine koje se programiraju takozvane CNC mašine, mi smo ove godine izvršili verifakciju zanimanja u mašinskoj struci za obuku rada na tim mašinama. Nova zanimanja su mašinski tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašinama četvrti stepen i operater mašinske obrade rezanjem treći stepen stručnosti. Dakle, tehničari će programirati te mašine, a operateri će raditi na CNC mašinama – objašnjava Janković.

Direktor Tehničke škole još kaže da su potpisali ugovor sa rudnikom bakra da dok ne nabave ovu vrstu mašina, što je neophodno za obavljanje praktične nastave, koristiće takve mašine u rudniku.

-To je dobar vid da se spoji praksa i teorija. Koliko budu ulagali u prosvetu toliko će im se sa druge strane vraćati i oni su svesni toga – smatra Janković.

U ova dva mašinska odeljenja ima mesta za 60 đaka, a Tehnička škola će prema aktuelnom konkursu za upis u srednje škole, imati još dva odeljenja četvrtog stepena.

Za elektrotehničare informacionih tehnologija ima 30 slobodnih mesta i isto toliko za turističkog tehničara u izdvojenom odeljenju u Donjem Milanovcu.

-Računajući i 30 mesta, koliko ima u majdanpečkoj Gimnaziji koja je opšteg tipa, nudimo dovoljno mesta svršenim osnovcima. Mahom su zanimanja četvrtog stepena stručnosti, samo jedno je sa trećim jer moramo da računamo i na one koji neće preći prag od 50 poena kako bi i oni mogli da nastave školovanje. A kako su zanimanja širokog spektra, učenici mogu da biraju – rekao nam je Dragoslav Janković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari