Majdanpek: Skupštinski Odbor za zaštitu životne sredine u Majdanpeku bez kvoruma 1Odbor za zaštitu živitne sredine Skupštine Srbije u Majdanpeku / Foto: FB Ekološki ustanak

Prva sednica Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Srbije nakon konstituisanja, kao što je bilo i najavljeno, održana je u Majdanpeku. Tema je bila planina Starica, ali su odluke izostale jer je izostao i kvorum. Predsednik odbora, narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, najavio je da će i ubuduće praksa ovog skupštinskog odbora biti da se sednice održavaju širom Srbije, gde postoje slični problemi ugrožavanja životne sredine.

Tema sednice skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine bila je razmatranje Pitanje opravdanosti rušenja brda u podnožju planine Starica u Majdanpeku, sa aspekta zaštite životne sredine i poštovanja važećih propisa i pravila struke. Zvanično donošenje odluka vezanih za aktuelna dešavanja na Starici je izostalo, jer je izostao i kvorum.

U velikoj Sali opštinske Skupštine u Majdanpeku bilo je građana, a jedini predstavnik pozvanih državnih organa, kako navode u Ekološkom ustanku, bio je iz Policijske stanice Majdanpek. Sednici nisu prisustvovali članovi Odbora iz redova skupštinske većine.

-Uredno primili pozive, pisanim putem potvrdili dolazak a onda po primanju sopstvenog „mišljenja“ nisu došli – objavio je Ekološki ustanak na svojoj FB stranici.

Pre sednice Odbora na konferenciji za novinare je predsednik ovog odbora Aleksandar Jovanović Ćuta održao je konferenciju za novinare na kojoj je pored ostalog rekao da je Majdanpek mesto gde treba da se razgovara o ovoj temi, jer Majdanpečani ne samo da žele, već i imaju pravo da od struke čuju kakav je zapravo plan za Staricu. Jovanović je ovom prilikom izrazio nezadovoljstvo zato što mnogi koji bi mogli da odgovore na pitanja koja Majdanpečane interesuju nisu došli i istakao da će i ubuduće praksa ovog skupštinskog odbora biti da se sednice održavaju širom Srbije, gde postoje slični problemi ugrožavanja životne sredine, objavio je RTB Bor.

Po završetku sednice Odbora za zaštitu životne sredine, odbornik u SO Majdanpek i kopredsednik pokreta „1 od 5 miliona“ Martin Bežinarević izjavio je da je ključno da se otkrije ko je tukao aktiviste u policijskoj stanici u Majdanpeku.

-Nisu nama nepoznata politička hapšenja. Hapsili su nas i nakon upada u zgradu RTS na protestima #1od5miliona i nakon upada u RIK zbog krađe referenduma. Ali ovo je prvi put da je režim pokazao ovakvu vrstu represije. Tukli su naše saborce, a pre toga im pretresli stanove. Demokratija je mrtva u Majdanpeku – izjavio je Bežinarević.

Prema njegovim rečima drago mu “što su institucije prepoznale probleme u Majdanpeku, pa je tako došla i ministarka Zorana Mihajlović i održana je sednica odbora Skupštine Srbije u tom gradu, ali napominje da je sve to sa zakašnjenjem od pet godina”.

-Pre dve godine je #1od5miliona krenuo u ovu borbu. Blokirali smo magistralni put, blokirali opštinu Majdanpek i jurili predsednika opštine po hodnicima dok se skrivao. Drago mi je da su institucije konačno prepoznale ovaj problem, bolje ikad nego nikad – kazao je Bežinarević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari