Majka Nikole Nedeljkovića: Moj sin ne mrzi Albance, presuda je politička 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Majka Nikole Nedeljkovića, studenta iz Beograda koji je danas u Prištini osudjen na osam meseci zatvora zbog krivičnog dela raspirivanja etničke mržnje i netrpeljivosti, kazala je novinarima nakon izlaska iz sudnice da je odluka skandalozna i politička.

„Nismo se nadali ovome. Ovo je čisto politički slučaj. Osudjeno je dete bez ikakve krivice, ništa uradio nije. Ovo što se njemu stavlja na teret je moglo da se stavi na teret bilo kome na Gazimestanu. Znači svih hiljadu ljudi, možda i više koliko ih je bilo, svakome je ovo moglo da se kaže. Doveli su lažne svedoke koji su očigledno lagali. Sve je namešteno“, rekla je Slobodanka Nedeljković, preneo je RTV KiM.

Vidno potrešeni roditelji, kazali su da su očekivali oslobadjajuću presudu za njihovog sina koji je uhapšen na Gazimestanu 28. juna ove godine.

Nedeljkovića su trojica kosovskih policajaca uhapsila zbog, kako su istakli na sudu, uzvikivanja: „Ubij, ubij Šiptara“, „Kosovo je Srbija“, „Sve je Rusija Kosovo je Srbija“, ali i zbog nošenja zastave na kojoj je pisalo „Nema predaje“.

Nnedeljković je prvi put boravio na Gazimestanu ove godine tokom obeležavanja Vidovdana. Kako je i sam rekao danas pred sudijom, pomenutu zastavu je kratko držao zbog fotografisanja a jedino što je govorio je „Kosovo“, „Srbija“ zajedno i s ostalim okupljenima koji su skandirali tokom parastosa na Gazimestanu.

Majka Slobodanka napominje da je njen sin redovan student, uzoran mladić koji nikada nije osudjivan, niti je počinio ikakvo krivično delo.

„Ne vidim razolg da ga osude samo zato što je držao zastavu. Tih zastava sam videla po Kosovu bezbroj. Mi imamo prijatelje Albance kojima smo pomagali, koje je moj muž vozio ne zna se koliko puta za ovih pet, šest godina svugde po Beogradu, po bolnicama. Pomagali smo detetu od dve godine, albanskom detetu da se leči u Beogradu. Svake nedelje smo albanskim autobusom slali lekove za to dete i hvala Bogu da se izlečilo. Mi ne mrzimo Albance, nemamo ništa protiv albanskog naroda. Moje dete ne mrzi nikoga. Došao je da obidje manastire i da pruži podršku našem narodu na Kosovu. Ovo je skandal. Čisto ispolitizovan slučaj. Svako njegovo ročište je bilo povezano s pregovorima u Briselu. Da li se na ovaj način svete svim Srbima, ne znam, ali moje dete ispašta za sve Srbe, očigledno“, kazala je Slobodanka Nedeljković.

Dodala je da Nikolino sudjenje pokazuje odnos kosovskog pravosudja prema Srbima na Kosovu.

„Ovo pokazuje da svaki Srbin može biti osudjen, eto zato što je neki policajac rekao da je nešto video. Prošle godine su ova tri policajca rekla isto za Ristu Jovanovića iz Crne Gore, da je rekao „Ubij Šiptara“. Isto nisu imali dokaza. On je osudjen na šest meseci zatvora i preinačeno je u novčanu kaznu“, kazala je Nedeljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari