Majstorima roštilja i sača plata od 700 evra 1Foto: Radovan Balać

Bandere, stabla drveća, pa čak i saobraćajni znaci u srpskim gradovima izlepljeni su brojnim oglasima za posao, razne usluge, putovanja… Na neobičan način da nađe potrebne radnike odlučio se i vlasnik jedne novosadske mesare i restorana.

Umesto konkursa i oglasa u novinama ili na radiju, na vratima lokala na Bulevaru oslobođenja zalepio je oglas – traže se radnici na pečenju mesa ispod sača i za roštilj.

Za prvu poziciju nudi se plata od 80 hiljada dinara, dok za roštiljdžiju deset hiljada dinara manje.

Više nego pristojne plate, pa se kod vlasnika mesare i restorana na Mišeluku Slobodana Gavrilovića interesujemo da li je našao radnike, odnosno da li se javljaju ljudi koji bi hteli da rade za takve plate. Kakav je mamac bio oglas istaknut na vratima lokala.

Slobodan Gavrilović kaže da se javljaju mnogi, vide da se nudi lepa plata, ali posle razgovora sa njima oceni da ih samo privlače ponuđene sume, te da nisu ono što on traži. Tako da još uvek nije našao odgovarajuće radnike.

– Oseća se nedostatak kvalifikovanih kuvara za rad na pečenjari i roštilju zbog toga što su mnogi majstori otišli u inostranstvo ili kao sezonci rade u restoranima na moru – priča Slobodan.

Veruje da će ubrzo ipak nači potrebne radnike. Smatra da je ponuđena plata 80.000 i 70.000 dinara, odnosno oko 700 evra, više nego pristojna, ali dodaje i da nije fiksirana.

Spreman je da ponudi i više za dobre majstore pečenja i roštilja.

Za poslednjih dve-tri godine zarade kod njega su znatno uvećane, smatra da će sigurno će još rasti, mada primećuje da još uvek mnogi drže radnike na platama od oko 45 hiljada diinara i to za noćni rad.

Na evidenciji nezaposlenih među onima koji traže posao nema kvalifikovanih kuvara, majstora roštilja i pečenja.

A kad nema majstora dobro dođu i oni priučeni i polukvalifikovani.Već duže vreme teško je naći zidare, keramičare, vodoinstalatere, električare…

Mnogo ih radi u inostranstvu, najčešće kao sezonci, a umesto njih uskaču penzioneri i svi i ovde odlično zarađuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.