Evropska komisija preporučila je juče, petu godinu zaredom, otvaranje pretpristupnih pregovora sa Makedonijom zato što je ta zemlja, kako je zaključeno, nastavila da u dovoljnoj meri ispunjava političke kriterijume za članstvo u Evropskoj uniji. Pregovori EU i Makedonije, koja je status kandidata za članstvo stekla još 2005. godine, do danas nisu otvoreni pretežno zbog spora o imenu države koju Skoplje vodi sa Grčkom od 1992.

„Sveukupno, Makedonija je dostigla dobar nivo usklađenosti sa ‘acquis’ (pravne tekovine EU), dovoljan da krene u narednu fazu pristupnog procesa. Ona takođe nastavlja da glatko sprovodi svoje obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), na osnovu čega Komisija od 2009. preporučuje prelazak u drugu fazu pristupanja“, piše u izveštaju EK o napretku Makedonije.

Bosna i Hercegovina je ostvarila veoma slab napredak u ispunjavanju političkih kriterijuma i nije primena presudu u slučaju „Sejdić-Finci“, ocenila je Evropska komisija. Slučaj „Sejdić-Finci“ odnosi se na presudu Evropskog suda za ljudska prava iz koje proističe da BiH treba svojim građanima, bez obzira na nacionalnost, da omogući, pored ostalog, da budu birani u Predsedništvo BiH, što je u suprotnosti sa principom konstitutivnih naroda koji nalaže izbor predstavnika Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Crna Gora je napredovala u uspostavljanju funkcionalnog ekonomskog tržišta, poboljšala svoje sposobnosti u preuzimanju obaveza članstva u Evropskoj uniji i nastavlja da u dovoljnoj meri ispunjava političke kriterijume, ocenila je EK. U izveštaju se, međutim, ukazuje da Crna Gora treba da uloži napore za efikasnu primenu akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24, da nastavi borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i da reši slučajeve napada na novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari