Najnoviji podaci Batuta: Male boginje u Srbiji potvrđene kod 19 osoba, najviše inficiranih u Beogradu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Uкupnо je rеgistrоvаno 19 pоtvrđеnih slučаjevа mоrbilа zакljučnо sа 25.2.2024. gоdinе, najnoviji su podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prema istim informacijama, na teritoriji Beograda, u okviru epidemije prijavljene 22.2.2024. godine, registrovano je 16 slučajeva morbila, koji su potvrđeni u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

„Među obolelima je šestoro dece, uzrasta od tri do pet godina, od kojih je petoro bilo nevakcinisano, a jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, tri nevakcinisane osobe uzrasta 8, 15 i 19 godina, jedna potpuno vakcinisana osoba uzrasta 16 godina, kao i šest osoba starijih od 40 godina nepoznatog vakcinalnog statusa. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih“, navode u Batutu.

Kako dodaju, 13. februara, potvrđene su male boginje u Referentnoj laboratoriji Instituta „Torlak“, kod osobe sa teritorije Novog Sada, starosti 46 godina, koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine.

„Jedan slučaj malih boginja potvrđen je 20.2.2024. godine kod deteta sa teritorije Sremskog okruga (Stara Pazova), koje je u drugoj godini života i nije vakcinisano. Dana 25.2.2024. godine potvrđen je slučaj malih boginja kod nevakcinisanog deteta sa teritorije Severnobanatskog okruga, uzrasta 13 meseci. Od 7.2.2024. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije, u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata itd.)“, ističu u tom Institutu.

Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari