Male boginje u Beogradu: Koji su simptomi i kako se prenose? 1Foto: Shutterstock/Zenobillis

U Beogradu je potvrđen prvi slučaj malih boginja (morbile) kod deteta od 15 godina, koje nije vakcinisano, a koje je zbog upale pluća hospitalizovano na Klinici za infektivne i tropske bolesti.

Kako je saopštio Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, slučaj je potvrđen juče na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograda piše na svom sajtu da su male boginje jedna od najzaraznijih virusnih infekcija kod koje temperatura može da skoči i na preko 40 stepeni Celzijusovih.

Kako se male boginje prenose?

Male boginje se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom (poljubac, rukovanje), putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba (kašalj, kijanje) i retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

Klinička slika kod malih boginja

Posle inkubacije (period od momenta ulaska virusa u organizam do manifestacije oboljenja, odnosno pojave tegoba) od 7 – 18 dana, dolazi do pojave povišene telesne temperature, sekrecije iz nosa, kašlja i konjunktivitisa (vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci). Nabrojani simptomi traju 2 – 4 dana, nakon čega dolazi do skoka telesne temperature (preko 40°C) i pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu, koja se zatim širi na trup i ekstremitete.

Kada je obolela osoba zarazna za osobe iz okruženja?

Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije (kada je još uvek bez tegoba), 4 dana pre izbijanja ospe i 4 dana nakon izbijanja ospe.

Koje su komplikacije malih boginja?

Komplikacije su češće kod dece mlađe od 5 godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća (pneumonija), zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida. Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60% slučajeva smtnih ishoda nastaje upravo zbog ove komlikacije. Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1000 obolelih sa navedenom komlikacijom dolazi do smrtnog ishoda.

Preventivna mera

Vakcinacija je jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog (doživotnog) imuniteta. MMR vakcina se daje u 2 doze: deci u drugoj godini života (pravovremeno data vakcina je u uzrastu od 12 – 15 meseci) i u 7. godini života (u okviru priprema za polazak u školu).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari