Mali: EКSPO će biti najveći građevinski poduhvat u ovom delu Evrope 1Foto: FoNet/Kabinet

Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je u obilasku lokaciju u Surčinu gde će biti sagrađen novi Nacionalni stadion, objekti za EКSPO izložbu i novi Beogradski sajam izjavio da će tu uskoro biti aktivirano najveće gradilište u ovom delu Evrope na oko 150 hektara.

„Ovo postaje najveći projekat, najveći građevinski poduhvat u ovom delu Evrope, mesto na kome će nići i veliki broj stambenih, poslovnih i komercijalnih zgrada“, rekao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

On je istakao da će novi stadion zauzeti oko 32 hektara zemljiša, dok je 25 hektara predviđeno za EКSPO prostor, a na ostatku zemljišta biće izgrađeni hoteli i stambeni i prateći objekti. Mali je rekao da će izgradnja EКSPO kompleksa i izgradnja beogradskog metroa biti dva najveća građevinska projekta u ovom delu Evrope.

„Srbija nastavlja da se razvija. Ne stajemo ni sa jednim projektom. Ponosan sam što je Beograd domaćin EКSPO izložbe 2027, pobedili smo u utakmici sa Amerikom, Tajlandom, Argentinom, Španijom. Očekujemo više od tri miliona posetilaca samo 2027, uz prihode od preko milijardu evra“, rekao je Mali.

On je dodao da će Srbija biti domaćin za više od 120 zemalja i da Beograd trenutno u ponudi ima 11.400 ležajeva dok će za predstojeću izložbu trebati bar duplo više. EXPO izložba, po njegovim rečima, donosi veliki posao građevinarima, ali i kamenolomima u Srbiji budući da prvo sledi ogroman posao nasipanja peskom i kamenom da bi se dostigla potrebna kota.

„Veliki nas posao čeka, ali krajem 2026. godine sve mora biti završeno“, rekao je Mali i dodao ;da to podrazumeva i izgradnju četiri nove saobraćajnice i jedne petlje.

Specijalizovana izložba EКSPO sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“ biće održana u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine. Planirani EКSPO kompleks će uključivati sajamske hale, paviljone, smeštajne kapacitete i komercijalne objekte i biće povezan sa centrom grada i aerodromom.

U obilasku lokacije budućeg EXPO komleksa sa ministrom finansija bio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je na Instragramu objavio da će to mesto doneti „ogromne šanse i mnogo posla Beogradu i Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari