Predstavnici đačkih parlamenata srednjih škola u Somboru za prvog đačkog ombudsmana u ovoj opštini izabrali su Dalibora Grgića, učenika Srednje tehničke škole, a za njegovu zamenicu Kristinu Praštalo, učenicu gimnazije Veljko Petrović, s mandatom od godinu dana. Zadaci đačkog obudsmana su praćenje ostvarivanja prava učenika i ukazivanje na njihovo kršenje.

Predstavnici đačkih parlamenata srednjih škola u Somboru za prvog đačkog ombudsmana u ovoj opštini izabrali su Dalibora Grgića, učenika Srednje tehničke škole, a za njegovu zamenicu Kristinu Praštalo, učenicu gimnazije Veljko Petrović, s mandatom od godinu dana. Zadaci đačkog obudsmana su praćenje ostvarivanja prava učenika i ukazivanje na njihovo kršenje. Đački obudsman ima i savetodavnu ulogu – kada su u pitanju odluke ili propisi u vezi sa zaštitom prava deteta i učenika može davati sugestije i predloge za njihova poboljšanja. Među ovlašćenjima je i mogućnost da obaveštava nadležne organe i javnost o stanju prava deteta i učenika i da posreduje u mirnom rešavanju sporova u vezi s kršenjem prava deteta i učenika.
Osnivanje ovakve institucije u Somboru predstavlja deo projekta Izgradnja kapaciteta medija i kancelarija lokalnih ombudsmana u cilju približavanja prava građanima koji realizuje DTI (Democratic Transition Initiatives), Narodna kancelarija predsednika Republike i lokalni obudsmani Srbije, uz finansijsku podršku kanadske agencije za međunarodni razvoj. Izboru đačkog obudsmana u Somboru prisustvovao je i Robert Mek Dugal, ambasador Kanade u Beogradu, koji je čestitao izabranima i poželeo im uspeh u obavljanju funkcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari