Mandić privođen u Prijepolju jer je zaobilazio zavejani put 1Foto: EPA / Boris Pejović

Andrija Mandić nikada nije bježao, niti će bježati iz Crne Gore, a navodi o njegovom bjekstvu su brutalna laž onih čiji se osuđeni predsjednik Političkog savjeta krije u Beogradu, kažu u Novoj srpskoj demokratiji, čiji je Mandić predsednik, aludirajući na bivšeg funkcionera DPS Svetu Marovića.

Pojedini mediji u Srbiji su objavili da je Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta, ilegalno prešao granicu Crne Gore sa Srbijom, zbog čega je zajedno sa još nekoliko osoba, priveden nadležnom sudu u Prijepolju i oduzet mu je pasoš. Nedugo potom pušten je na slobodu. Protiv Mandića se pred Višim sudom u Podgorici vodi krivični postupak zbog navodne umešanosti u pokušaj terorizma, na dan crnogorskih izbora 16. oktobra 2016 i zbog toga mu je zabranjeno da napušta Crnu Goru.

Jovan Vučurović, portparol i poslanik NSD, kaže da ne zna mnogo više nego mediji, ali kaže da će se sva podmetanja policije i tužilaštva kojima bi htjeli da ga „istjeraju“ iz Crne Gore, razbiti u paramparčad, kao i lažna optužnica za državni udar. U Mandićevoj stranci podsećaju da je u momentu kada je saznao da je protiv njega podignuta optužnica Mandić bio u Beogradu, i da je istog trenutka avionom doletio u Podgoricu.

Mandić je, kako tvrde iz NSD, imao za četvrtak i petak unapred dogovorene partijske aktivnosti u opštini Pljevlja, u okviru kojih je prisustvovao i promociji knjige člana političkog savjeta NSD Bojana Strunjaša. Nakon toga je, kako navode iz te partije, sa najvišim funkcionerima OO NSD Pljevlja krenuo u seriju planiranih kućnih poseta.

„Kao što je uobičajeno, bio je neustavno i nezakonito praćen od strane policije sa „bezbjedne udaljenosti“, ali to je činjenica na koju su funkcioneri Demokratskog fronta navikli i zbog koje se preterano ne uzbuđuju“, kažu u NSD i dodaju da su se Mandić i delegacija OO Pljevlja, na čelu sa predsednikom Milanom Lekićem uputili u udaljeno selo Poblaće, na tromeđi Crne Gore, Srbije i Republike Srpske, kod simpatizera koji mesecima insistira da ugosti Mandića.

„Iako su policijski službenici, koji su ih pratili, znali da je lokalni put kojim su se kretali loše očišćen i veoma opasan, kao i da ukoliko uspeju da se probiju nizbrdo, svakako neće moći da se vrate, nisu upozorili delegaciju NSD-a na nepremostive probleme na koje će naići, rizikujući njihove živote. U pozadini ovog neljudskog akta bila je njima dobro poznata činjenica, da će Andrija Mandić sa saradnicima morati da se vrati drugim putem, kroz teritoriju Srbije, a da mu je zbog procesa „državni udar“, zabranjeno napuštanje Crne Gore. Umjesto da asistiraju svojim građanima u nevolji, oni su potrčali da dojave kolegama iz policije Srbije da zaustave vozilo kojim se Mandić sa saradnicima vraćao, preko Jabuke, u Pljevlja“, tvrde u NSD.

Srpska policija je, nakon što je od Mandića uzela izjavu, protiv njega podnela prekršajnu prijavu i privela ga sudiji za prekršaje, a potom je pušten.

 

Lavrov: NATO jača linije razdvajanja u Evropi

„Nakon uvlačenja Crne Gore, ne razmatrajući mišljenje njenog naroda, NATO pojačava napore za ubrzavanje procesa pristupanja u blok Makedonije, ima slične planove sa Bosnom i Hercegovinom. Time se jačaju linije razdvajanja na evropskom kontinentu i slabi arhitektura evropske bezbednosti. Teško da to odgovara interesima naroda Evrope. Pritom, alijansa nije mogla da pruži odgovarajuć odgovor na glavni izazov današnjice – međunarodni terorizam“, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov za bugarski časopis „Međunarodni odnosi“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari