Manje od petine žena u Srbiji koristi pouzdanu kontracepciju 1Foto: Ministarstvo zdravlja

Danas se obeležava Svetski dan kontracepcije. Ovim povodom, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i kancelarija Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Srbiji predstavili su Nacionalni program očuvanja i unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja građana Republike Srbije.

Usvajanjem ovog Nacionalnog programa, Republika Srbija postala je jedna od prvih zemalja koje su svoj progam u potpunosti uskladile sa Globalnom strategijom za zdravlje žena, dece i adolescenata (2016-2030) i Akcionim planom SZO za seksualno i reproduktivno zdravlje: Ka ostvarenju Agende 2030 za održivi razvoj u Evropi- da niko ne bude izostavljen.

Manje od petine žena u Srbiji koristi pouzdane metode kontracepcije, dok su mladi opterećeni predrasudama i ne znaju dovoljno o načinima da zaštite svoje zdravlje. „Sa ovim setom mera, želimo da podignemo svest šire javnosti o potrebi očuvanja reproduktivnog zdravlja, kao i da smanjimo broj neplaniranih trudnoća koje se završavaju nebezbednim abortusom i prevalencu polno prenosivih infekcija. Programom takođe težimo da doprinesemo prevenciji nasilja u našem društvu i boljoj zaštiti žena koje trpe nasilje,” izjavila je dr Vesna Knjeginjic, pomoćnica ministra u Ministarstvu zdravlja.

„Učesnici skupa složili su se da je univerzalni pristup uslugama seksualnog i reproduktivnog zdravlja, uključujući planiranju porodice, strateška investicija u naredne generacije. Time se kreira okruženje u kome žene i parovi mogu da donose informisane odluke koje se tiču njihovog reproduktivnog zdravlja, kao i da slobodno odlučuju da li, kada i koliko dece žele da imaju“, navodi se u saopštenju.

Usvajanje Nacionalnog programa očuvanja i unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja građana Republike Srbije dolazi u ključnom momentu. Sigurna sam da će politike koje reafirmišu seksualno i reproduktivno zdravlje i reproduktivna prava kao osnovno ljudsko pravo, pomoći Srbiji u ostvarenju Ciljeva održivog razvoja, ali i na putu Srbije ka EU”, dodaje dr Tamar Komasuridze, UNFPA regionalna savetnica za pitanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

O obeležavanju Svetskog dana kontracepcije 2018

Obeležavanje Svetskog dana kontracepcije je sastavni deo niza događaja i aktivnosti koji se ove godine održavaju povodom obeležavanja 73. godišnjice Ujedinjenih nacija. I ove godine, centralna tema godišnjice je Agenda 2030 i Ciljevi održivog razvoja, koju je septembru 2015. u sedištu UN u Njujorku usvojilo preko 150 država članica, među kojima je i Srbija.

Napredak ka ostvarenju Ciljeva održivog razvoja sadržanih u Agendi 2030, evropske integracije i dostizanje nacionalnih razvojnih prioriteta su neodvojivi procesi. Tako i ovaj događaj, koji se sprovodi kroz Okvir razvojnog partnerstva 2016-2020 između Vlade Republike Srbije i Tima UN u Srbiji, doprinosi naporima Republike Srbije u ostvarenju Ciljeva održivog razvoja (Ciljevi 3 i 5), kao i procesu pridruživanja EU (Poglavlje 28).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari