Manojlović: Protest je uspeo, incidenti na dušu policiji 1Foto: Vojin Radovanović

Savo Manojlović iz pokreta Kreni-promeni, koji je organizovao jučerašnji protest, ocenjuje za Danas da je protest u potpunosti uspeo, a da incidenti koji su se dogodili idu na dušu nadležnih u policiji.

Prema njegovim rečima, nikada u istoriji građanskog protesta nije se desilo da se uspe sa blokadom Gazele koja je međunarodni put.

– Srbija nije na prodaju! Veličanstvena i dostojanstvena Srbija! Incidenti koji su se desili idu na dušu nadležnih u policiji. Odbili su ponudu da se kontrolisano dozvoli blokiranje vitalnih saobraćajnica i autoputa. Ministar je najavljivao kako će policija sprečiti po svaku cenu građane da se pobune protiv zakona kojima se dozvoljava otimanje imovine i oduzima suverenost od građana. Niko nije jači od naroda kada se dobro organizuje i ima jasan plan – ističe Manojlović.

On dodaje da je strašno da je pored policijaca koji su odgovorno radili svoj posao, bilo i huligana u uniformama koji su maltretirali građane i zlostavljali žene.

– Takođe, u Šapcu smo imali paravojne formacije kriminalaca i huligana. To su oni koji diluju drogu i osobe koje daju novac na kamatu, sve to pod zaštitom vlasti, dok za uzvrat rade prljave poslove poput ucenjivanja, kupovine glasova, zastrašivanja i, kao što smo videli juče, prebijanja ljudi. Očigledno je da je takvo postupanje milo vrhu policije – naglašava Manojlović.

Prema njegovim rečima, njima smeta profesionalnost, rodoljublje i čast, a podržavaju poltronstvo, brutalnost i sadizam.

– Imamo situaciju gde nekažnjeni ostaju oni koji sadistički na protestima postupaju prema ženama i devojkama, a istovremeno se kažnjavaju i progone dva policajca heroja Dušan Mitić i Slobodan Milenković, koji su rizikovali život otkrivajuću jednu od najvećih plantaža marihuane. Za mene su i jedan i drugi – srpski Serpiko, ljudi koji smo mislili da postoje samo na filmu – smatra naš sagovornik.

Manojlović kaže da su obećali blokadu autoputeva na sat vremena i održali reč. Isto će, dodaje, uraditi i naredne nedelje, „osim ako vlast ne ispuni tri zahteva: povlačenje Zakona o eksproprijaciji, Izmene Zakona o referendumu i oslobađanje svih uhapšenih“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari