Savo Manojlović napustio suđenje: Pozvaću Vučića i Džonija Depa da svedoče 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Direktor Pokreta „Kreni-Promeni“, Savo Manojlović, izjavio je danas pred početak suđenja na kojem je optužen kao organizator protesta, da mu se sudi „isključivo“ iz političkih razloga.

Manojloviću je danas počelo suđenje zbog organizovanih protesta i blokada ispred Palate Srbije 15. februara, čiji je povod bilo protivljenje eksploataciji litijuma i bora na teritoriji Srbije.

„Meni se danas sudi samo iz razloga jer se predsednik (Aleksandar Vučić) uplašio, nismo imali ništa protiv ikoga ko je dobio ordenje, želeli smo da ih pozdravljamo, smatramo da je čast da oni nose ordenje Republike Srbije, smatramo nedostojnim da predsednik dodeljuje to ordenje i pozvaću i Vučića i DŽonija Depa da svedoče na suđenju“, poručio je Manojlović okupljenima.

Američki glumac Džoni Dep odlikovan je na Sretenje Zlatnom medaljom za zasluge, a tom prilikom je rekao da je „bukvalno na početku jednog novog života i sviđa mi se ovaj početak“, kao i da bi voleo da taj početak otpočne upravo u Srbiji, „ako me želite naravno“.

Savo Manojlović je pre suđenja kazao da jeste tačno da nisu protest prijavili na vreme, kao što i stoji u prijavi, ali dodaje da „moram da priznam da nismo znali gde će biti dodela ordenja, predsednik se uplašio i izmestio dodelu iz Predsedništva“ .

„Moram da istaknem da nismo znali gde će biti dodela ordenja. Predsednik se uplašio i prvi put pomerio iz Predsedništva dodelu ordenja. Mi smo čekali da vidimo gde će to biti, tako da se meni danas sudi jer se predsednik uplašio“, rekao je on.

Manojlović je dodao da je tačno da je na tom skupu bilo incidenata, ali da prijava ne treba da se podnosi protiv organizatora, jer on nikada nije pozvao da se krši javni red i mir.

„Najodgovorniji su oni koji sprečavaju da policija vrši svoj posao, a to je ministar Vulin“, kazao je on.

„Toliko su pravno promašili kvalifikacije. Tačno je da je tokom svih ovih blokada bilo situacija kada sam kršio zakon, ali oni su ih potpuno promašili, spreman sam da im pomognem da to bolje formulišu“, navodi Manojlović.

Kaže i da ljudi koji su bili na blokadama treba da dobiju orden, „jer su i sama skupština i predsednik priznali da nisu bili u pravu izmenama dva zakona (o referendumu i eksproprijaciji)“.

Manojlovićev advokat Nikola Tadić je istakao da je postupak protiv Sava pokrenut po nečijem nalogu, „ovo je samo jedna u nizu blokada od novembra do februara, a pokrenut je postupak samo za ovu blokadu“.

„Smatramo da je ovo represija određenih struktura u vlasti koje žele da odvrate građane od protesta i blokada, koji će se povući zbog mnogih prekrajnih prijava. Ovde smo da idemo do kraja da odbranimo i građane i Sava“, poručio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari