Manojlović: Televizije Pink, Hepi, B92 i Prva ne ispunjavaju kriterijume na osnovu kojih su dobile nacionanalnu frekvenciju 1foto FoNet Zoran Mrđa

Televizijama Pink i Hepi ne bi trebalo dodeliti nacionalne frekvencije zbog toga što te televizije ne poštuju zakon i pravilnike Regulatornog tela za elektronske medije (REM), i ta borba nije lična, već je to borba za javni interes, rečeno je danas na konferenciji „Stručni razlozi zašto (ne)dodeliti nacionalne frekvencije?“.

Direktor kampanje „Kreni-pokreni“ Savo Manojlović je, pozivajući se na pravilnik REM, podsetio da pružalac medijske usluge mora da ima naučno-obrazovni, kulturno-umetnički, dokumentarni i program za decu i maloltetnike.

Ukazao je da prema izveštajima REM, televizije Pink i Hepi, ali i televizije B92 i Prva, ne ispunjavaju te kriterijume na osnovu kojih su dobile nacionanalnu frekvenciju, ocenivši da naučno-obrazovnog, kulturno-umetničkog i dokumentarnog programa na tim televizijama „nema ni u tragovima“.

Podsetio je da je televizija Hepi frekvenciju dobila na osnovu elaborata kojim se obavezala da će polovina sadržaja biti dečji program i naglasio da je nedopustivo obećati emitovanje programa kojim će se kulturno uzdizati deca, „a zatim da završite kao rijaliti program“.

Nekadašnji član REM Slobodan Cvejić istakao je da je uloga REM i Saveta REM „ovako kako sada rade, da simuliraju institucionalni poredak i postojanja reda u medijskoj sferi“.

Dodao je da su do sada već trebalo da budu oduzete dozvole za rad televizijama Pink, Hepi, B92 i Prva, jer su to činjenice, pošto je Savet REM usvajao izveštaje Službe za nadzor u kojima je zaključeno da pomenute televizije nemaju određene vrste programa.

On je rekao da građani imaju opciju da se drugačije informišu dokle god je internet slobodan i da veruje da mnogi građani koji gledaju samo Pink znaju da postoje druge televizije i znaju kako da im pristupe, „ali oni to ne žele da rade“.

Cvejić je ocenio da mediji sa nacionalnom frekvencijom koji imaju ogromnu mogućnost da afirmišu građanske vrednosti bez koje nema pravne države to ne čine, već afirmišu „kulturu potčinjenosti vođi i jednom režimu i samo uče nove generacije građana da budu zavisne i ne traže svoja prava, da beže od odgovornosti i po cenu gubitka slobode“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari