Marić: Vežba za vanredne situacije u oktobru 1Predrag Marić Foto: mup.gov.rs

U Srbiji će od 8-10. oktobra, u opštinama Mladenovac i Aranđelovac, biti održana međunarodna vežba upravljanja posledicama vanredne situacije uzrokovanog prirodnim katastrofama, najavio je danas načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić.

Iskustva iz poplava 2014. godine pokazala su značaj međunarodne saradnje, a vežba je prilika da Srbija, zajedno sa timovima iz drugih zemalja, uvežbava svoje sposobnosti, rekao je Marić na potpisivanja Memoranduma o razumevanju za izvodjenje zajednicke vezbe, koja se izvodi pod okriljem NATO.

On je dodao i da je to prilika da sve službe u Srbiji koje čine sektor zaštite i spasavanja „provežbaju“ svoje kapacitete i upoznaju se sa onim šta imaju i rade druge zemlje.

Verujem da će ovo biti još jedan korak napred u cilju zaštite života i imovine građana Srbije, ocenio je Marić.

Šef kancelarije za evroatlantsko i globalno partnerstvo Odeljenja za olitička pitanja i bnezbednosnu politiku u sedištu NATO Džejms Meki rekao je da se radi o 18. terenskoj vežbi za upravljanje posledicama katastrofa, a prvoj čiji je domaćin Srbija.

Zemlje koje učestvuju okupile su se da bi reagovale i upravljale posledicama katastrofa velikih razmera. Ovo nije vojna, nego vežba upravljanja posledicama katastrofa, da se uvežba interoperabilnost istakao je Meki.

On je objasnio da vežba ima uporište u realnosti, jer verovatno mogu da se dese slične katastrofe poput zemljotresa u Srbiji 2010. godine ili poplava 2014, pa zato se mora vežbati i pripremati.

Veba pokazuje praktičnu vrednost obuke u reagovanju na posledice katastrofe zemalja regiona i NATO, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari