Marija Voroncova: Prva Putinova ćera 1Foto: snapshot youtube

Kao i nekadašnji sovjetski lideri, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin nerado govori o porodici i privatnom životu.

Naravno, ukoliko izuzmemo sećanje na pretke koji su se borili protiv nacista, preživeli opsadu Lenjingrada ili one čuvene scene ležernog Putina – u lovu, ribolovu, sa kucama, macama…

Predsednik Rusije zvanično ima dvoje dece, Mariju i Katerinu, iz braka sa LJudmilom Putin, bivšom stjuardesom Aeroflota od koje se razveo 2013.

Razvod su obrazložili i pred kamerama ruske TV, navodeći da je razlog Putinova zauzetost državnim poslovima i da je sporazuman.

Obe ćerke su cenjene naučnice i doktorke, zvanično ne koriste očevo prezime, a Putin je prvi ruski lider koji se razveo još od Petra Velikog, verovatno najpoznatijeg ruskog cara.

Medije, posebno strane, više zanima deo Putinove privatnosti koji se krije od javnosti.

Navodno ima i vanbračnu ćerku koja sa majkom živi u Londonu.

Pisalo se i o njegovoj navodnoj ljubavnoj vezi sa decenijama mlađom gimnastičarkom Alinom Kabaevom, koja navodno živi u Švajcarskoj i sa kojom opet navodno ima četvoro vanbračne dece.

S obzirom na sankcije koje Zapad uvodi Rusiji i Putinu zbog napada na Ukrajinu, njegov privatni život ponovo je postao bitan.

Protiv dve zvanične ćerke SAD su uvele sankcije.

Putin je o svojoj deci govorio samo nekoliko puta. Demantovao je tvrdnje da mu ćerke žive na „mrskom“ Zapadu, koji toliko kritikuju ruski lider i vlasti.

„Žive u Rusiji. Nigde se nisu školovale osim u Rusiji. Ponosan sam na njih. Nastavljaju da studiraju i rade… Nikada nisu uživale u reflektorima, jednostavno vode sopstvene živote. Moje kćerke tečno govore tri evropska jezika“, izjavio je 2015. Koju godinu kasnije kazao je da ima i unuke, koji su divni i slatki, kako samo deca mogu da budu.

Putinova starija ćerka Marija Voroncova je dečiji endokrinolog.

Rođena je 1985. u tadašnjem Lenjingradu, današnjem Sankt Peterburgu.

Pošto joj je otac neko vreme bio špijun tadašnjeg KGB u Drezdenu, živela je neko vreme u Nemačkoj.

Osnovnu školu je pohađala u Drezdenu, a kada se porodica vratila u Lenjingrad, nastavila je školovanje u tamošnjoj nemačkoj gimnaziji.

Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Moskvi 2011.

U Moskvi je, sa saradnicima, otvorila Istraživačko-endokrinološki centar, koji proučava uticaj hormona na telo, posebno u razvoju kancera.

Voroncova se 2013. udala za Jorita Fasena, holandskog biznismena koji je rođen u Rusiji.

Živeli su u penthausu u luksuznoj stambenoj zgradi u Amsterdamu, ali su njihove komšije i demonstranti 2014. tražili da bude proterana nakon što su proruske snage oborile avion MH17 iznad Ukrajine.

Žrtve su bile većinom holandski državljani. Par i dalje ima imovinu u Holandiji, ali poslednjih godina žive u Moskvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari