Marjan Vajda: I ćar, i fajda 1Foto: Peđa Milosavljević /Starsport

U konkurenciji imena kao što su Andre Agasi, Boris Beker, pa i Goran Ivanišević, nije ni najmanje lako biti trener koji je bitno, najviše, a ponekad i presudno uticao na karijeru možda najboljeg tenisera svih vremena.

Koji je istovremeno, sasvim spontano ali i namerno, od njega napravio najtrofejnijeg teniskog trenera svih vremena.

Sve je počelo na proleće 2006, posle Rolan Garosa Novak Đoković doneo je jednu od odluka koja se ispostavila kao jedna od ključnih za dalju karijeru.

Za trenera je izabrao Marjana Vajdu, široj javnosti tada nepoznatog Slovaka koji je posle igračke karijere tek stvarao ime u tim vodama.

Samo par nedelja kasnije, na ATP turniru u Amersfortu Novak je osvojio prvu titulu u karijeri, i nadalje je sve uglavnom poznato.

Od tada, pa sve do finala ATP kupa krajem prošle godine u Torinu, uz pauzu od aprila 2017. do aprila 2018. godine, Vajda je bio saučesnik svih Đokovićevih uspeha i bitke sa rivalima i istorijom.

Tad su se dogovorili o prekidu saradnje, a odluka je obnarodovana tek juče. Razlozi za to, pa i za tihovanje od par meseci nisu navedeni, ali je sudeći po priči obojice, bilo srdačno i „u zdravlju i veselju“.

Razlozi kako su i zašto teniser i trener tako dobro „kliknuli“ ostaće zauvek predmet nagađanja, odnosi među ljudima i inače ne potpadaju pod egzaktne i merljive stvari.

Najčešće tumačenje svodi se na pojednostavljenu priču da je Đoković u Vajdi imao mnogo više od trenera, i oslonac, i „žrtvu“ adrenalina, i „očinski“ autoritet, i možda najvažnije od svega – ogromno poverenje. U jednom intervjuu Vajda je objasnio svoj povratak u Novakov tabor posle verovatno najveće krize kroz koju je Đoković prošao u karijeri.

„Nisam želeo da na Novaka utiču ljudi koji znaju šta je tenis, ali ne razumeju psihu vrhunskog sportiste. Tenis ne može da se zasniva na filozofiji, to je borba čoveka sa čovekom“, objasnio je zašto je tada tražio od Đokovića da ojača muskulaturu i vrati deo proteina u ishranu jer je posle operacije dodatno oslabio.

U vrhunskom tenisu posao trenera je i da usavršava neke elemente igre, ali mnogo više je pomoć glavi, nego telu, ledeno lice i pogled podrške je nešto što smo svi viđali, a samo njih dvojica razumeli i razmenjivali.

Vajdi (57) je kao igraču najbolji plasman bilo 34. mesto na svetu, osvojio je dva ATP turnira. Olimpijski komitet Srbije ga je proglasio za najboljeg trenera 2010. i 2011. godine.

Oženjen je, ima dve kćerke, Nikolu i Nataliju, i obe su teniserke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari