Marko Čadež - nemački đak: Od prakse u "Politici Ekspres" do predsednika Privredne komore Srbije 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Marko Čadež će još pet godina biti predsednik Privredne komore Srbije, odlučila je Skupština ove organizacije privrednika. Drugi uzastopni mandat započeće zvanično 23. juna.

„Živimo u potpuno novom svetu punom izazova i nepredvidivosti koji traži i novu ulogu privredne komore. Promene počinjemo od sebe samih“, rekao je reizabrani predsednik PKS.

Na sajtu Komore nema pojedinosti iz biografije Marka Čadeža već samo nekoliko rečenica o funkciji predsednika PKS, kao i tome na koliko se on bira. Osim fotografija koje povremeno objavljuje na društvenim mrežama, malo je intervjua koje je dao, a u kojima priča o svom privatnom životu ili radnom iskustvu, uglavnom su to teme koje se tiču isključivo posla. List Politika je pre sedam godina objavio da je svoje prve korake Čadež napravio ne u privredi, već u novinarstvu.

„Prvu praksu imao je sa 15 godina u Politici Ekspres, kada je objavio prvi tekst o postavljanju predstave ‘Kosa’ u Ateljeu 212“, pisala je Politika 2015. godine.

Radio je kao novinar u frankfurtskim Vestima, kao i nemačkom mediju WDR. Njegov otac je bio novinar u Nemačkoj, a on je 2001. diplomirao na Akademiji za marketinške komunikacije u Frankfurtu.

Javnosti u Srbiji, pre svih, onima koji rade u medijima, postao je poznat kao portparol Ambasade Nemačke u Beogradu. Na toj funkciji ostao je 10 godina, a mnogi kada pišu o njegovom uticaju i pokušaju da pronađu razlog zbog kog je uprkos nedovoljnom iskustvu u privredi uspeo da dođe do najviše pozicije u PKS – upravo tu pronalaze odgovor.

„Dobre veze sa nemačkim zvaničnicima i tamošnjim privrednicima bile su mu ulaznica u vidokrug ovdašnjih političara“, pisala je Politika.

Sa mesta čoveka zaduženog za PR nemačke ambasade Čadež se preselio u Frankfurt gde je kao direktor predstavništva PKS radio na produbljivanju ekonomskih i političkih veza sa Nemačkom. Prvi čovek PKS postao je 2014. zamenivši na tom mestu Željka Sertića koji je otišao za ministra privrede. U junu 2017. dobio je novi mandat. Član je Ekonomskog saveta Razvojne agencije Srbije, a obavljao je i funkciju predsednika Upravnog odbora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA). Jedan je od osnivača i član UO Foruma Srbija-Nemačka.

Danas puni 45 godina. Govori nemački i engleski i oženjen je Katarinom sa kojom ima sedmogodišnju devojčicu Olgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari