Markov: Rezultati izbora nemaju veze sa protestom nastavnika 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija (FBG) Aleksandar Markov u izjavi Danasu se ogradio od podrške koju je tom sindikatu danas uputila Demokratska stranka, a koja odluku da časovi u beogradskim školama u subotu traju po 45 minuta dovodi u vezu sa „izbornim porazom“ SNS u prestonici.

„Srpska napredna stranka, svesna toga da nema podršku među prosvetnim radnicima, odlučila je da svoj bes zbog izbornog poraza u Beogradu iskali na zaposlenima u beogradskim školama. Uprava grada Beograda je zahtevala da časovi u beogradskim školama i subotom traju po 45 minuta, što je oštro kontrolisala inspekcija. Do koje mere ide bahatost i samovolja odlazeće beogradske vlasti, najbolje govori podatak da su u svim drugim opštinama u Srbiji časovi bili skraćeni ili je nastava održavana u onlajn režimu“, navodi se u saopštenju Resornog odbora Demokratske stranke.

Iz DS su naveli da apsolutno podržavaju Forum beogradskih gimnazija koji se usprotivio ovom udaru vlast, koja nije vodila računa ni o učenicima koji subotom imaju redukovan prevoz, a morali su da ostanu u školama i do kasnih večernjih sati.

„Naravno, zaposlenima u obrazovanju za ovaj rad neće biti uvećane plate, što im pripada po zakonu za rad za vreme vikenda i državnih praznika. Ovo će biti tretirano samo kao nadoknada izgubljenih časova, tokom produženja raspusta zbog pandemije. DS je predlagala da se raspust ne produžava, da se nastava ne prekida, nego da se drži na daljinu, dok je to zbog zdravstvenih razloga neophodno. Da je ova vlast imala sluha za ovaj predlog, ne bi se dogodilo da se nastava održava vikendom i da se preklapa sa pojedinim takmičenjima, kako se to dogodilo u subotu. Demokratska stranka će pružiti i pravnu pomoć svim prosvetnim radnicima, ukoliko njihova prava budu ugrožena zbog otpora ovoj represiji“, navodi DS.

Reagujući na ovo saopštenje Aleksandar Markov kaže da se FBG protivi svakom obliku politizacije nezadovoljstva nastavnika.

– Samo saopštenje očito pokazuje nerazumevanje problema sa kojim se suočavaju nastavnici. Rezultate izbora u Beogradu ni na koji način ne dovodimo u vezu sa odlukom o radnoj suboti, već kao isključivi razlog vidimo nedovoljnu spremnost nadležnih u Ministarstvu prosvete da razgovaraju sa prosvetnim radnicima o ključnim problemima koji nas muče – kaže Markov za Danas.

Podsetimo da je nalog da časovi u subotu traju po 45 minuta potrekao od načelnika Školske uprave Beograd, koja je organizaciona jedinica Ministarstva prosvete, a ne od uprave grada Beograda, što navodi DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari