Marš u Novom Bečeju povodom meseca romskog ženskog aktivizma 1Foto: N.S.

Uličnim maršom Romkinje iz Novog Bečeja obeležavaju mesec romskog ženskog feminističkog aktivizma, apelujući da se poštuju njihova prava.

Kako je saopštila Multietnička feministička mreža Vojvodine, koja stoji iza akcije obeležavanja Romskih prava, potrebno je da se zaustavi nasilje, rasizam i diskriminacija prema Romima, i da se podrže Romi u Ukrajini.

Oni podsećaju da je u toku kampanje Mesec romskog ženskog aktivizma, koju sprovodi Multietnička feministička mreža Vojvodine, od 8. marta do 8. aprila, jedan od ključnih dana Međunarodni dan borbe protiv rasizma.

„Cilj nam je da ukažemo na važnost poštovanja ženskih romskih prava , na život bez nasilja, femicida, rasizma i diskriminacije“, rekla je Danica Jovanović koordinatorka Multietničke feminističke mreže

Ona je dodala da u toku ove kampanje takođe ukazuju na potrebu zaustavljanja ranih dečjih brakova, na kršenje ljudskih prava i na osipanje devojčica iz sistema obrazovanja.

Veska Ćerimović iz Udruženja Roma Novi Bečej rekla je da ove godine imaju dodatnu temu, zbog rata u Ukrajini.

„S obzirom na situaciju u Ukrajinu želimo da pošaljemo poruke podrške Ukrajinskom narodu kao i romskoj zajednici koja je tamo i koja preživljava razne vrste torture, traume, rasizma i diskriminacije. Moramo da podsetimo javnost, posebno na današnji dan, da mora postojati poštovanje osnovnih ljudskih prava, da moramo svi zajedno da pružimo podršku ženama i devojčicama sa iskustvom nasilja, da zajedno radimo na zaustavljanju nasilja, rasizma, diskriminacije i ranih ugovorenih brakova“, navela je Veska Ćerimović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari