Martinović: Apsolutno nelegitimna odluka o promeni naziva osnovne škole u Bujanovcu 1Aleksandar Martinović Foto: FoNet / Zoran Mrđa (arhiva)

Predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa i ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović ocenio je danas da je „ishitrena i apsolutno nelegitimna“ odluka o promeni naziva OŠ „Desanka Maksimović“ u Bujanovcu u OŠ „Ismail Kadare“.

Ta odluka je doneta na sednici Skupštine Opštine Bujanovac bez podrške srpskih odbornika, naveo je on.

„Koordinaciono telo Vlade za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa sprovodi politiku Vlade na prostoru ovih opština. Koordinaciono telo je politički organ Vlade Republike Srbije koji se stara o obezbeđivanju uslova za nesmetan razvoj i napredak ovih opština u centralnom delu južne Srbije“, naveo je Martinović u pisanoj izjavi.

Govoreći o promeni naziva škola, naveo je da po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja škola može da izvrši „statusnu promenu, promenu naziva ili sedišta, pri čemu odluku o promeni naziva ili sedišta ustanove donosi organ upravljanja, uz saglasnost Ministarstva“.

„Zahtev za davanje saglasnosti za promenu naziva ustanove podnosi se Ministarstvu najkasnije do 31. decembra tekuće školske godine. Škola ne može da vrši statusne promene, promenu naziva ili sedišta u toku nastavne godine“, ukazao je Martinović.

Kazao je i da Koordinaciono telo Vlade za te opštine smatra da je prethodno trebalo obaviti konsultacije sa političkim strankama i doborničkim grupama koje zastupaju srpski narod u SO Bujanovac, da bi se donela odluka usklađena i sa željama Albanaca i sa željama Srba.

„Umesto toga, srpski odbornici, ali i svi Srbi u opštini Bujanovac, stavljeni su pred svršen čin da je naziv osnovne škole promenjen, a u pitanju je Desanka Maksimović, jedna od najvećih srpskih pesnikinja, žena koja je bila čiste duše i otvorenog srca prema svim ljudima, bez razlike“, podsetio je Martinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari