Martinović: Netačni navodi o diskriminaciji Albanaca na jugu Srbije 1Aleksandar Martinović Foto: Beta/AMIR HAMZAGIĆ

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu i predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Aleksandar Martinović odbacio je danas kao apsolutno netačne navode o sprovođenju pasivizacije kao izraz diskriminatorske politike Srbije prema Albancima na jugu Srbije.

Martinović je objavio saopštenje povodom tvrdnji iznetih na tribini Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji, održanoj u četvrtak u Domu kulture „Vuk Karadžić“ u Bujanovcu, na temu „Pasivizacija adresa Albanaca u Preševskoj dolini kao diskriminatorna praksa“.

„Pitanje postupka i načina pasiviziranja prebivališta je regulisano Zakonom o prebivalištu i boravištu građana iz 2011. godine, za čiju primenu i nadzor je nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova. Dakle, radi se isključivo o primeni zakona, jednakim za sve građane, pod istim uslovima i na isti način, bez izuzetka“, istakao je Martinović.

On je dodao da tvrdnje da se pasivizacija sprovodi sa namerom da se diskriminišu određene etničke zajednice samo raspiruju tenzije, što smatra nedopustivim i krajnje neodgovornim.

„Namera u vezi sa pasivizacijom adresa nije usmerena ka diskriminaciji bilo koje etničke grupe, uključujući i albansku zajednicu“, poručio je Martinović i dodao da je Srbija država koja počiva na principima jednakosti, pravičnosti i poštovanja ljudskih i manjinskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari