Martinović: Traže se inženjeri, farmaceuti, lekari 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

U evidenciji nezaposlenih je 570.000 lica ali veliki broj poslodavaca ne može da nađe adekvatnu radnu snagu, rekao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović u zajedničkom obraćanju sa ministrom za rad Zoranom Đorđevićem, koji se danas sastao sa direktorima svih filijala ove službe.

Lista deficitarnih zanimanja je godinama gotovo nepromenjena, u visokoj stručnoj spremi se traže inženjeri informatike, elektrotehnike, građevinarstva, mašinistva, lekari sa specijalizacijama, farmaceuti, profesori fizike, matematike, rekao je Martinović.

Kod zanimanja gde se traže konkretne veštine, tu, kaže Martinović, dominiraju zanati – bravari, zidari, moleri, zavarivači, kelneri, kuvari, mesari, pekari, a u poslednje vreme vozači i radnici obezbeđenja, negovateljice.

U strukturi lica na evidenciji nazaposlenih, trećina je nekvalifikovana ili polukvalifikovana, tako da se, kaže Martinović, ulažu veliki napori na njihovoj obuci za tražena zanimanja.

Martinović je rekao da neki poslodavci nisu upoznati šta im sve nudi Nacionalna služba za zapošljavanje, od saveta pa do podsticajnih sredstava za nova zapošljavanja.

Srbija ima sredstva, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje i u ministarstvu, za zapošljavanje građana, rekao je Đorđević i dodao da su ta sredstva nedovoljno iskorišćena.

Službe za zapošljavanje u nekim metima nisu agilne, kao što i građani nisu dovoljno upoznati šta im one nude i da ih to štp nude ništa ne košta, rekao je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari