Najmanje 135 ljudi, od kojih su većina deca, ubijeno je u napadu talibana na vojnu školu u Pešavaru, potvrdili su pakistanski zvaničnici. Pet ili šest ekstremista odevenih u vojne uniforme upali su juče ujutro u školu i izveli najgori napad zabeležen u Pakistanu za godinu dana. Prema poslednjim informacijama, svi napadači su ubijeni.


Za stravične scene nasilja odgovoran je relativno mali broj ekstremista iz paravojne grupacije koja pokušava da svrgne vladu, navodi AP. Dodaje se da je u lokalnoj bolnici smešteno na desetine ranjenih. Prema vojnim izvorima, većina od 500 dece je evakuisana.

U izjavi za televizijsku stanicu GEO TV školski radnici i đaci istakli su da su napadači upali u fiskulturnu salu škole u trenutku kada je specijalni vojni tim držao čas obuke za đake. „Moj sin je bio u uniformi jutros, sada je u mrtvačkom sanduku“, kroz suze je za AP izjavio Tahir Ali, roditelj stradalog dečaka od 14 godina. „Moj sin je bio moj san, moj san je ubijen.“

Školski radnik Mudasir Avan potvrdio je da je video šest osoba kako preskaču zidove škole. „Mislili smo da se deca igraju, ali onda smo videli veliku količinu oružja koju su nosili“, kazao je Avan za Rojters. „Čim je počela pucnjava, utrčali smo u svoje učionice. Oni su ulazili u svaku učionicu i nasumice ubijali decu“, naveo je Avan. Očevici navode da su čuli vrištanje đaka i nastavnika. Vojni komandosi brzo su stigli na mesto događaja. Na pakistanskoj televiziji prikazani su snimci dece kako beže u zelenim školskim uniformama.

Pakistanski premijer Navaz Šarif, koji je stigao u Pešavar, istakao je da je napad „nacionalna tragedija“. „Ovo su moja deca i oni su moj gubitak.“

Jedan od ranjenih Abdulah Džamal kazao je da je bio u grupi od oko desetak đaka na času obuke tima pakistanske vojske kada je nasilje počelo. „Kada smo čuli pucnjavu“, kaže Džamal, koji je pogođen u nogu, „isprva nismo znali šta se događa. Nedugo potom video sam decu koja padaju na pod, vrište i plaču. I ja sam pao. Kasnije sam shvatio da me je pogodio metak“.

Đak Amir Maten kazao je da su se zaključali u učionicu čim su čuli pucnjavu, ali je naoružani napadač uspeo da obije vrata i otvori vatru. Škola je smeštena na kraju vojnog naselja u Pešavaru, mada su većina đaka civili.

Portparol Talibana Mohamed Kurasani preuzeo je odgovornost za napad u telefonskoj izjavi za medije navodeći da je šest bombaša samoubica izvelo napad kao osvetu. Pešavar je i u prošlosti bio na meti ekstremista.

Pakistanska vojska pokrenula je širu vojnu operaciju u plemenskoj oblasti Severni Vaziristan u junu obećavši da će istrebiti sve ekstremiste u toj oblasti. Od pokretanja ove operacije, bezbednosni zvaničnici i civili žive u strahu od osvete. Jučerašnji napad otvorio je pitanje da li je vojska osakatila ekstremiste i da li su oni u stanju da se regrupišu.

Napad je podsetio na činjenicu da su pakistanske škole naročito podložne nasilju imajući u vidu događaj od pre dve godine kada su Malalu Jusafzaji, pakistansku devojčicu, talibani pogodili u glavu ispred škole u Svat dolini jer se usudila da govori o pravima devojčica. Ona je na sreću preživela napad, čak je dobila i Nobelovu nagradu za mir i postala je globalni zagovornik edukacije devojčica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari