Mašinstvo je sve privlačnije: Ministar prosvete na jubileju Mašinskog fakulteta 1foto: Ministarstvo prosvete

Mašinski fakultet utemeljen je na velikim dostignućima i najbolja je škola mašinskog inženjerstva u širem regionu, poručio je danas ministar prosvete Branko Ružić na svečanosti povodom 74. godine rada Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dodajući da je dato šest miliona dinara za renoviranje čitaonice fakulteta.

Srbija ima sjajne temelje u obrazovanju na kojima danas zidamo višespratnice uspeha, rekao je Ružić i dodao da je prošlu godinu obeležilo izvanredno interesovanje studenata za upis na sve tehničke fakultete.

Na povećanju atraktivnosti studija mašinstva se radilo godinama, ali su i okolnosti, koje uključuju i brojne strane investicije u našoj državi, išle na ruku. To povećano interesovanje je doprinelo i podizanju kvaliteta, naveo je Ružić, saopštilo je Ministarstvo.

On je dodao da je veliki broj kompanija otvorio razvojno-istraživačke centre u našoj državi, što je ključno za uvećanje visokotehnoloških radnih mesta.

Studentski centar izvrsnosti ovog fakulteta dobio je Dositejevu povelju Ministarstva prosvete zbog sjajnih rezultata studentskih timova koji su radili na različitim inovativnim projektima iz oblasti vazduhoplovstva, motornih vozila, brodogradnje, robotike i biomedicinskog inžinjerstva, naglasio je Ružić.

Dekan fakulteta Vladimir Popović rekao je da Mašinski fakultet stalno unapređuje nastavne programe.

Teme kao što su napredne tehnologije, robotika, Industrija 4.0, veštačka inteligencija, biomedicinsko inženjerstvo, obnovljivi izvori energije, e-mobilnost, kao i mnoge druge tradicionalne inženjerske discipline predstavljaju oblasti koje izučavaju studenti Mašinskog fakulteta, rekao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari