Mateja Zdravković: Fizika objedinjuje sve moje oblasti interesovanja 1

Mi kao da smo se zamenili, duhovit je Mateja dok se javlja iz Londona, u kome je predivan, sunčan dan, a u njegovom Kragujevcu ledena kiša i susnežica.

Stipendista SBB fondacije, Mateja Zdravković završio je sedmi i osmi razred u slavnoj Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, u specijalizovanom matematičkom odeljenju kao đak generacije.

Nakon toga prelazi u mentorsko odeljenje u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, gde završava prve dve godine srednje, i dobija “HMC stipendiju” da nastavi školovanje u “Strathallan School” u Škotskoj.

„Po završetku srednje škole dobio sam stipendiju “Profesor NJegoš B. Šolak” od SBB fondacije, uz koju sam krenuo na “Oksford“, na “Jesus koledž“, gde sam trenutno u trećoj godini studija fizike.

Tokom školovanja dobijao je brojne nagrade iz fizike, hemije, matematike i drugih predmeta. Zbog toga se i odlučio da se bavi baš fizikom.

„Upravo je ona zajednička nauka za sve oblasti mog interesovanja“, objašnjava Mateja, koji je prošle godine dobio “Marion Bradley” nagradu za istraživački rad “Umetnost fraktala“, u kojem je proučavao povezanost umetnosti i nauke, upotrebu fraktalnih struktura u tehnologiji, kao i potencijalnu upotrebu i generisanje kvantnih fraktalnih šara.

Srednjoškolsko obrazovanje započeo je u Matematičkoj gimnaziji, a III i IV godinu završio je u Edinburgu.

Tokom srednje škole u Britaniji osvojio je više zlatnih medalja: “Seniorski izazov iz matematike”, britanske “Olimpijada iz hemije”, “Olimpijadi iz fizike” – u drugom delu takmičenja bio je među 15 najboljih na Ostrvu, kao i “Olimpijada iz astronomije i astrofizike”…

Mateja, kao internacionalni lider, aktivno učestvuje u udruženju studenata koje se bavi unapređenjem koledža (Junior Common Room). Pored toga, sekretar je programerskog društva na “Oksfordu”, deo Access tima i član Freshers Committee tima.

Kvantna mehanika je bila jedan od njegovih omiljenih predmeta i uvela ga je u oblast kvantnih informacija kojoj se posvetio i želi da nastavi da je proučava.

“Moje iskustvo u inostranstvu ulepšano je činjenicom da je i moj mlađi brat dobio istu stipendiju za Škotsku i da je upravo primljen na ’Oksford’ za inženjerstvo“, ističe on.

Kako kaže, bilo mu je vrlo lako da se još kao mlad prilagodi na novu sredinu, jer uživa u upoznavanju novih ljudi i njihovih kultura.

„Kad skupim sve utiske iz proteklih pet godina, ima bezbroj prelepih uspomen“, iskren je Mateja.

Ne zaboravlja ni rodni grad.

„Kragujevac i Srbija imaju posebno mesto u mom životu, jer su mi pružili osnovno znanje i temelj za sadšnji život. Pored toga, tu su i moji roditelji i rodbina, a i kučići (smeh). I jedna i druga zemlja imaju čari koje treba istražiti, zato ne mogu da kažem koja je bolja. Treba što više putovati i upoznati različite zemlje i ljude da bi pravilno oformio svoje stavove“, kaže ovaj mladi naučnik.

Sledeće godine završava svoj master, nakon čega planira da nastavi sa doktoratom iz oblasti teorije informacije.

Pored studija i naučnih projekata, trenutno je predsednik brojnih društava na “Oksfordu” i bavi se projektima iz raznih oblasti, od “ESG” i ekološkog investiranja, “NFT” galerija u metaversu, primene tehnologije za prevođenje u konsaltingu. „U budućnosti želim da nastavim da širim svoje vidike i skupljam znanje iz brojnih oblasti“, sobjašnjava.

Pored fizike, uživa u umetnosti i čvrsto veruje da su dve oblasti bliske.

„Često idem u pozorišta u Londonu, gde imaju nestvarne produkcije. Na ’Oksfordu’ stalno imamo filozofske debate koje ne propuštam, naročito kad je tema iz naučne filozofije. Podjednako volim i da putujem i učim jezike. Trenutno usavršavam španski i ruski i već razmišljam koji mi je sledeći“, završava on javljanje iz Londona.

Mateja Zdravković je stipendista SBB fondacije koja i ove godine ima otvoren konkurs i poziva mlade talente da se prijave.

Konkurs za četvrtu generaciju stipendista programa Stipendija prof. NJegoš B. Šolak otvoren je do 17. marta a zainteresovani se mogu prijaviti na sajtu sbbfondacija.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari