Mateja Vukelić - matematičar čije vreme tek dolazi 1

NJegovo vreme tek dolazi, a već je osvojio petnaestak nagrada na najznačajnijim međunarodnim takmičenjima iz matematike i informatike.

Prošla godina bila je više nego plodna: Zlatna medalja na “Međunarodnoj Žautikovskoj olimpijadi iz informatike” i srebrne medalje na “Balkanskoj matematičkoj olimpijadi”, “Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi” i “Internacionalnoj informatičkoj olimpijadi”. Cilj kome teži je zlato na “Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi” (na leto). Mateja Vukelić, učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije, još kao mali je pokazao interesovanje za rešavanje matematičkih mozgalica i problema. Krenuo je stopama svog starijeg brata Luke, koji je takođe završio Matematičku gimnaziju.

„Na takmičenjima naučite da se borite sa pritiskom i stresom. To osećam, ali možda ne pokazujem. Bilo je mnogo neprospavanih noći kad se trebalo plasirati među šest najboljih u Srbiji za svetsku olimpijadu“, priseća se Mateja svoje treme. Takmičenja nisu jedno što ga okupira. Zanima se i za ozbiljniju matematiku, o tome uči samostalno iz knjiga, ali i razmenjuje znanja sa svojim drugovima i nastavnicima. Osim matematike, podjednako je dobar i u programiranju, a slobodno vreme provodi kao i njegovi vršnjaci, u izlascima sa društvom. „Matematika i informatika su povezane i u budućnosti sebe vidim u obe discipline, bilo bi mi žao da jednu zapostavim. Definitivno želim da studiram i matematiku i informatiku“, navodi Mateja.

Konkurisaće za upis na neki od stranih univerziteta, ali još nije odlučio da li će to biti u Velikoj Britaniji ili SAD. Izbor fakulteta zavisiće i od toga da li će dobiti stipendiju. „Ali čak i da ostanem u Srbiji, bio bih skroz zadovoljan, jer su Matematički i Računarski fakultet sjajni“, smatra Mateja.

Mateja Vukelić je stipendista SBB fondacije koja i ove godine ima otvoren konkurs i poziva mlade talente da se prijave.

Konkurs za četvrtu generaciju stipendista programa Stipendija prof. NJegoš B. Šolak otvoren je do 17. marta a zainteresovani se mogu prijaviti na sajtu sbbfondacija.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari