Matić: Digitalni zeleni sertifikati za EU na eUpravi, uskoro i aplikacija 1BETAPHOTO/Ministartsto trgovine, turizma i telekomunikacija/DS

Digitalni zeleni sertifikati kompatibilni sa Evropskom unijom biće dostupni na sajtu eUprave, rekla je ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić.

„Tokom nedelje biće omogućena i mobilna aplikacija što znači da će građani moći da (digitalni zeleni sertifikat) preuzmu preko mobilnog telefona, a od sledećeg ponedeljka, na šalterima Pošte će biti moguće podići sertifikat kompatabilan sa EU“, rekla je Matić za Večernje novosti.

Prema njenim rečima, sa tim sertifikatima moći će da se uđe u ugostiteljske objekte, bioskope, restorane i prodavnice širom Evrope, dok će stari digitalni sertifikati ostati u upotrebi u Srbiji i izdavaće se i dalje.

Istakla je i da priznavanje vakcina zavisi od svake zemlje članice EU ponaosob i dodala da se u Mađarsku trenutno može ući bez potvrde o vakcinaciji, u Grčku iako ste vakcinisani ruskom ili kineskom vakcinom, dok su za neke zemlje potrebne vakcine koje su ili priznate od Svetske zdravstvene organizacije, ili od Evropske agencije za lekove.

Odlukom Evropske komisije digitalni zeleni sertifikat Srbije od danas je podudaran sa digitalnim kovid sertifikatom EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari