Matić: Novinari zajedno da istraže slučaj kolege Milana Jovanovića 1Foto: www.mc.rs

Predlažem da novinari Srbije Novu 2019. godinu započnu jednom novom i složnom akcijom podrške kolegi Milanu Jovanoviću iz Grocke i redakciji njegovog Žig Info portala, poručio je predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara u Srbiji Veran Matić.

On je predložio da sve vodeće srpske redakcije istraže barem po jednu priču koju je Žig Info Milana Jovanovića objavio o tome kako se odlučuje i kako se troši novac poreskih obveznika u opštini Grocka. To bi, kako je istakao, bila solidarnost na delu.

„Javna je tajna u našoj profesiji da je novinarima i medijima u unutrašnjosti, a posebno istraživačkim, bitno teže nego u Beogradu. Pretnje i nasilje manje su uočljivi i brže se zaboravljaju. Grocka je najbolji primer. Glavni urednik Žig Info iz Grocke, Željko Matorčević, kao i novinar Milan Jovanović, prijavljivali su pretnje koje su dobijali proteklih pet ili šest godina, ali bez odjeka i efekta. Težak fizički napad na Matorčevića iz oktobra zaboravljen je za samo nekoliko dana, da bi usledio drastični napad na imovinu i život Milana Jovanovića i njegove supruge. Javnost se tek tada uzbunila i glasno podržala kolege iz Grocke, novinari su krenuli da prikupljaju pomoć“, kazao je Matić.

On je istakao da bi prava novinarska solidarnost bila bi da svi pišu o temama zbog kojih su kolegama iz Grocke ugroženi životi, da se razotkrije sve što se u Grockoj dešavalo poslednjih godina.

„Srpske redakcije mogu da sednu za sto i dogovore se ko će da obradi koju temu, pogotovo od onih na koje nije bilo odgovora nadležnih organa i koje su motiv za hajku protiv ove redakcije i novinara. (Malverzacije u Opštini Grocka, različite zloupotrebe zvaničnika, slučajevi sumnjivih privatizacija, nezakonitog trošenja novca poreskih obveznika…)“, dodao je.

Matić je naglasio da, ako se novinari tako organizuju i rasvetle ove priče, u svakom kutku Srbije će se znati: ko pokuša da pretnjama i nasiljem ućutka lokalne novinare koji pišu o nepodopštinama moćnika, dobiće ogroman publicitet u medijima diljem Srbije. Neće ništa sakriti: naprotiv, otkriće se sve što je radio, i zašto je to radio.

„To bi bio najbolji način da zaštitimo i naše kolege iz Grocke, a ubuduće i sve naše kolege iz malih medija širom Srbije“, tvrdi Matić.

Kako je rekao, na osnovu iskustava Komisije, u slučaju Milana Pantića, dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine koji je ubijen još 2001, nalogodavci i počinioci tog ubistva još nisu privedeni pravdi.

„Prvo što je novinarskom delu Komisije palo u oči bilo je da u istrazi niko nije prikupio tekstove koje je kolega Pantić objavljivao u Večernjim novostima i jednom lokalnom listu. Kada smo ih prikupili i analizirali, jasno su se videli  mogući motivi vezani za privatizacije o kojima je pisao i koje je najavljivao kao jasno koruptivne. Da su drugi mediji i novinari posle ubistva Milana Pantića preuzeli ove priče, pratili ih i istražili do kraja, razotkrili korupcije, to bi bilo od neprocenjive važnosti za razotkrivanje motiva i počinilaca ovog ubistva, a možda bi uticalo i preventivno na praksu lokalnih moćnika i tajkuna da napadaju, prete, i uništavaju lokalne redakcije i profesionalno novinarstvo.“, saopštio je Matić.

On je apelovao da se ne propusti prilika u slučaju opštine Grocka, izražavajući čvrsto uvrenje da ovakvu praksu treba uvesti i kada je reč o drugim slučajevima napada na novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari