Matić: Od danas dostupna najveća digitalna arhiva o životu i radu Mihajla Pupina 1BETAPHOTO/Ministartsto trgovine, turizma i telekomunikacija/Jelena Vucetic i Marina Jancevic/DS

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da je od danas dostupna najveća digitalna arhiva dokumenata koji svedoče o životu i radu velikog srpskog naučnika Mihajla Pupina.

„Projekat prikupljanja i digitalizacije arhivske građe o životu i radu našeg velikog naučnika, Mihajla Idvorskog Pupina, od neizmernog je značaja za identitet srpskog naroda i važnog perioda naše istorije u kojem je Pupin ostvario izuzetna naučna dostignuća, ali i pokazao da je veliki, odani patriota i rodoljub“, rekla je Matić na promociji projekta digitalizovane arhivske građe „Arhiva Mihajlo Pupin“ u Galeriji RTS-a u Beogradu.

Ona je istakla da interaktivna „Arhiva Mihajlo Pupin“ u kojoj se nalazi više od hiljadu artikala i dokumenata koji svedoče o životu i radu naučnika, predstavlja bogatu i jedinstvenu riznicu kakvu Srbija, a ni svet nije imao do sada.

„Veoma smo ponosni što je realizovana digitalna arhiva od sada deo bogatog srpskog nasleđa i što predstavlja primer izvanrednog ljudskog doprinosa koji je ostvario Mihajlo Pupin, pre svega kao naučnik, ali i kao dobrotvor, mecena, politički radnik, pred čijim likom i delom ostajemo zadivljeni“, istakla je Matić.

Na promociji projekta „Arhiva Mihajlo Punin“ u Galeriji RTS danas je otvorena i predstavljena izložbena postavka originalnih artefakata iz života naučnika, koja su deo lične arhive autorke projekta Aleksandre Ninković Tašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari