Matić: Putovanje u zemlje regiona bez testova i potvrde o vakcinaciji 1

Državljani Srbije mogu da putuju u zemlje regiona bez PCR i antigenskih testova kao i potvrde o vakcinaciji, rekla je danas ministarka turizma Srbije, Tatjana Matić, tokom posete Kragujevcu.

Ona je ocenila da je epidemiološka situacija u regionu „vrlo povoljna“ i rekla da ne postoje bilo kakve restrikcije za putovanje državljane Srbije u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i Albaniju.

Isto važi i za državljane tih zemalja kada dolaze u Srbiju, rela je ona i dodala: „Nesmetano možemo da putujemo i mi i oni, i svima nam to znači“.

Ministarka je rekla da se u većim gradovima Srbije „već oseća priliv stranih turista“ i da od početka ove godine porast deviznog priliva iznosi 3,4 odsto što je ocenila kao „jako ohrabrujuće, jer su ta tri prva meseca bila dosta restriktivna za turizam zbog pandemije“.

Matić je rekla da „veći broj zemalja“ ima bilateralne sporazume sa Srbijom i međusobno su priznate vakcine, a kao primer navela je Tursku, te za putovanja u tu zemlju i iz nje za Srbiju važi potvrda o vakcinaciji „i sve potvrde se uvažavaju“.

Matić je navela da za građane koji nisu vakcinisani, za putovanja važi PCR test.

„Takav sporazum smo potpisali i sa Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Rumunijom, a sa Češkom stupa na snagu od ponedeljka“, rekla je ministarka i dodala da iz tih zemalja najviše turista dolazi u Srbiju.

Balkanska vinska ruta je podsticaj za razvoj regionalnog tržišta

Srbija može biti lider na balkanskoj ruti vina sa 22 vinska rejona i 77 vinogorja, rekla je u Kragujevcu ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

On je kazala da je Srbija ima tri vinske oblasti – Vojvodinu, centralnu Srbiju i Kosovo.

Istakla je da je „neverovatan kapacitet“ sa kojim raspolaže Srbija, pogotovo Kragujevac i centralna Srbija koja ima oko 13 vinogorja.

Posle predstavljanja Vinske balkanske mreže u Kragujevcu Matić je rekla da saradnja u toj oblasti daje dodatni podsticaj razvoju regionalnog zajedničkog tržišta.

„To je jedna od vodećih naših političkih tema, to je priča koja se oslanja na političku priču o mini Šengenu“, rekla je Matić i ocenila da su ovakvi projekti pravi način da se takve političke ideje ostvaruju.

Vinska balkanska mreža je osnovana 2019. godine i okuplja 18 vinarski udruženja i različitih organizacija za podršku i projekte iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije.

“ Idemo u pravcu širenja mreže ka Sloveniji i Hrvatskoj, s jedne strane, a na istoku na Bugarsku, Grčku i Rumuniju“, rekao je direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenad Popović.

On je Beti rekao da kada bi se sabrala celokupna proizvodnja, Balkan bi se pozicionirao kao peti vinski region u svetu.

Popović je najavio da će se ubuduće raditi na unapređenju tržišta radne snage budući da vinari muku muče sa kvalifikovanim radnicima, ali i brojem vinogradara, što je, kako je istakao, ozbiljan problem.

Prema njegovim rečimam predviđena je i saradnja sa naučnim institucijama i razmena resusra u regionu, jer bez nauke i tehnologije nema dobrog proizvoda.

„Radimo na izradi Balkanske vinske ture i sada smo u prvoj fazi mapiranja potencijalnih ruta, što je neophodno u ponudi turističkog proizvoda u regionu“, rekao je Popović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari