Matić: Sudije nisu posebna kasta 1foto: Medija centar

Komisija za istraživanje ubistava novinara nijednim svojim aktom nije se mešala u samostalnost tužilaštava i nezavisnost suda, izjavio je predsednik komisije Veran Matić i istakao da se nada da ce Društvo sudija smoći snage da ukaže na one koji nečasno obavljaju sudijsku dužnost.

Sudije nisu izuzete od prava javnosti da bude informisana. Nisu oni posebna kasta kojoj niko ništa ne sme da zameri. Naprotiv, trebalo bi da im budu javno objavljene fotografije i imovina koju poseduju, a na njima je da sude po zakonu, istakao je Matić.

On je dodao da se komisija nijednim svojim aktom nije mešala u samostalnost tužilaštava i nezavisnost suda, ali sigurno neće da zabija glavu u pesak u situacijama kada je svima jasno šta se događa.

Nadamo se da ce Društvo sudija smoći snage da u svojim redovima izdvoji žito od kukolja i ukaže na one koji nečasno obavljaju poverenu sudijsku dužnost, kaže Matić.

Prema njegovoj oceni slučaj Ćuruvija može da bude test za sve: izvršni organi i tužilaštvo su pokazali svoju profesionalnost, a da li je Društvo sudija to videlo i kod veća koje vodi postupak, pita Matić.

Matić kaže da se nada da će Društvo sudija da objasni kako i zbog čega se zakazuju 1-2 ročišta mesečno za predmet za koji je izuzetno zainteresovana javnost i sama država koja je i formirala Komisiju.

On je naglasio da nije pravnik.

„Ali sam naučio da se pritvor ne određuje samo radi sprečavanja bekstva, već i zbog sprečavanja uticaja na svedoke, pa se pitam što to nije pomenulo Društvo sudija ili taj pojedinac, jer uvek je reč o pojedincu iz Društva sudija“.

U jednom se slažemo: pritiska na sud ne sme biti, a gde je Društvo sudija da se oglasi kad je taj pritisak prikriven i interesno zasnovan, pita Matić i dodaje da je Komisija jsamo obavestila javnost koja treba da bude vrhovni sudija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari