Matić: Važno stvarati preventivne mehanizme koji će sprečavati pretnje i nasilje nad novinarima 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Kao što je važno rešavati stare slučajeve nekažnjivosti napada na novinare, još je važnije stvarati preventivne mehanizme koji će sprečavati pretnje i nasilje, ocenio je danas predsednik srpske državne komisije za istragu napada na novinare Veran Matić.

On je, u autorskom tekstu povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare, ukazao da to ove godine „pada” mesec dana pre presude u ponovljenom postupku za ubistvo Slavka Ćuruvije i u isčekivanju odluke Apelacionog suda za paljenje kuće Milana Jovanovića.

Matić je podsetio da nedavno objavljeni izveštaj Evropske komisije ponovo ukazuje na pretnje, zastrašivanja i napade na novinare i novinarke u Srbiji, zbog kojih postoji stalna zabrinutost, kako u Srbiji, tako i u međunarodnoj zajednici.

Nažalost, nismo izuzetak od evropskog trenda, pošto se tokom prvih devet meseci ove godine nasilje nad novinarkama u Evropi povećalo za 16,7 odsto u odnosu na celu 2020. godinu, naveo je on.

Matić je naglasio da je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da je „bezbednosti novinara, posebno žena u novinarstvu, crvena linija preko koje se ne prelazi“, i poručio da bi ga više ohrabrilo kada bi premijerka obezbedila da kadrovi Srpske napredne stranke i svi državni službenici nikada ne prelaze tu “crvenu liniju”.

Vetar u leđa bi trebalo da nam daju osuđujuće presude, od kojih će ona za ubistvo Ćuruvije biti i formalna potvrda napora koje smo uložili kroz dosadašnji angažman u Komisiji za istraživanje ubistava novinara, konstatovao je on.

Matić je upozorio da ne bi smelo da se dogodi da ostanu nekažnjeni prekršaji iz sfere politike, državnih institucija, izabranih lica koje štiti imunitet, i da je za tu vrstu nekažnjivosti potrebno pronaći najefikasnija sredstva, uvažavajući najbolju svetsku praksu, „jer sve dok tu postoji generator verbalnih napada, imaćemo vladavinu govora mržnje, koji najčešće dovodi i do konkretnog nasilja“.

Ne treba biti naivan i verovati samo u moderne zakone koji imaju odgovor na sve. Zakoni daju mogućnost tužiocima i policiji da procesuira dela, a sudska praksa je na kraju ovog niza i ona mora biti u duhu potreba društva da prevenira pretnje i nasilje, da učini društvo snošljivim za život, da omogući svima da se na najbolji mogući način realizuju u okvirima svoje profesije, samoregulacije, doslednih poštovanja sopstvenih kodeksa, kazao je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari