Matić: Za sredinu marta zakazan pretres pred Apelacionim sudom za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića ukazao je danas da je za sredinu marta zakazan pretres u postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije pred Aplacionim sudom i da taj slučaj ni posle 24 godine od ubistva i devet godina od početka suđenja nije dobio epilog.

On je ukazao da se suđenje odvija u sedmici u kojoj se obeležavaju dve decenije od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića i da je „sudbina tako ponovo uvezala dva tragična događaja koji su se poput traume urezali u kolektivnu svest“.

Matić je u pisanoj izjavi dodao i da za skoro četvrt veka, koliko je prošlo od Ćuruvijinog ubistva, nestaju protagonisti tog vremena i da je tako nedavno preminuo i novinar Dušan Veličković, koji je bio jedna od poslednjih osoba koje je Ćuruvija slučajno sreo pred ubistvo.

„Čeka se odluka Apelacionog suda koje finalnu fazu ovog procesa izmešta u zgradu Specijalnog suda“, naveo je Matić.

On je dodao da pretpostavlja da je lokacija izmenjena zbog bezbednosti jer je Apelacioni sud pozvao Milorada Ulemeka Legiju i Miloša i Aleksandra Simovića koji su u istrazi govorili o umešanosti pripadnika službe bezbednosti u ubistvo Ćuruvije.

Matić je uzkazao da su se njih trojica pred sudom u slučaju Ćuruvija pojavili u septembru 2016. godine kada su odbili da odgovaraju na pitanja i ostali pri iskazima datim Tužilaštvu za organizovani kriminal 2014. godine.

Podsetio je da su Ulemek i braća Simović pred tužiocem izneli saznanja da je bivši šef Državne bezbednosti Radomir Marković tražio da se ubije Ćuruvija i da su neposredni izvršioci ubistva bili pripadnici beogradskog centra DB Miroslav Kurak i Ratko Romić.

„Odbrana se neuspešno trudila da pobije njihova svedočenja koja su u značajnoj meri uticala na visinu dve dosadašnje osuđujuće presude od ukupno 100 godina zatvora za četvoricu nekadašnjih, veoma uticajnih pripadnika resora Državne bezbednosti“, ocenio je Matić.

Govoreći o blizini datuma godišnjice smrti Zorana Đinđića i suđenja u slučaju ubistva Ćuruvije, Matić je rekao da su „Zorana ubili pojedinci iz državnog aparata. Ubili su i Slavka. Apelacioni sud to treba da potvrdi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari